ZETApress

hírportál

Tisztán lássunk a szemészeten!

Több kórházban nem láttak el ügyeletben egy szemsérülést április 27-én, majd az első munkanapon a szakrendelőben öt perc alatt kivették az idegen testet, írta több újság is az elmúlt héten. Mivel 27-ét négy ünnepnap követte, s legkorábban május 2-án, szerdán nyitott ki a rendelőintézet, ez az időszak túlzottan hosszúnak tűnt. Mint ma délután megtudtam, valójában nem is telt el annyi idő.

Lombos István balassagyarmati szocialista országgyűlési képviselő egy kézzel írott névtelen levelet mutat a Parlamentben. Tudja, hogy ki küldte, de nem árulhatja el. Feladója április 17-én (!) kedden írta meg. Kiderül belőle, hogy esztergályos fiát az előző hét szombatján túlmunkára rendelték be munkahelyén. Ott ment be a szemébe egy fémforgács, mellyel csak vasárnap tudta felkeresni a balassagyarmati kórház ügyeletét.

Aznap egy urológus ügyelt. Az MSZP megszüntette a szemészetet ? fogadta a nővér ?, náluk reklamáljon! Az orvos sem tett semmit, hanem továbbküldte Salgótarjánba, a Megyei Kórházba. Ott ugyancsak egy urológus fogadta, aki nem mert hozzányúlni az egynapos, beágyazódott fémszilánkhoz. Ott is elmondták neki, hogy az állapotról a kormány tehet, s egyébként is miért ment Gyarmatról hozzájuk?

Mivel a fiatalember a fővárosban akart meggyógyulni, Gyarmaton át oda indult el. Út közben a váci kórházban is szerencsét próbált. Ők területi illetékesség miatt Kistarcsára küldték tovább, de ezután már oda sem ment el, és Budapestre sem utazott tovább. Hazatért Gyarmatra, ahol munkaidőben távolították el a több napos szilánkot a szeméből a szakrendelőben.

A levélíró édesapa több dolgot nem ért. Elsőként az zavarja, hogy miért politizál a nővér és az orvos a rendelőben ahelyett, hogy gyógyítana? Azt sem érti, miért így szervezik meg az ügyeletet, s a hibás szervezésért miért a kormányt okolják? Azt sem érti, miért nem tudják a kórházban azt, hogy hol van az éppen működő szemészeti ügyelet, s miért odaküldik, ahol nincs szemész? Azt sem tudja, hogy miért kell a több évtizedes Gyarmat ? Tarján ellentétet újra elővenni? Az apa ebben vár most segítséget lakóhelye listás képviselőjétől, korábbi polgármesterétől.

Lombos úr most az illetékes parlamenti bizottság elé viszi az ügyet. Az Ipoly-parti városban októbertől jobboldali többségű vezetés van. Képviselőtestületi arányuk 9:8 oda. Mint elmondta, a kórházban sokan igyekeznek betartani a reformoknak. Előfordult, hogy ágyhiányra hivatkozva nem vettek fel valakit. Kérjen helyet az MSZP-től, mondták, pedig lett volna hová lefektetni a beteget. A parlamenti vizsgálatnak erre is ki kell majd terjednie. Azon sem ártani elgondolkodni ? s ezt már csak én teszem hozzá ?, hogy a szakma ellenállásával szemben megvalósíthatóak-e a reformok, bármennyire is szeretnék azt valakik!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Mire kötelez az orvosi eskü?

Szóljon hozzá!