ZETApress

hírportál

Megkerültek a zsidó műkincsek

Épp 13 éve törtek be a Zsidó Múzeumba, írtuk meg három héttel ezelőtt. A tettesek nem sokáig örülhettek a zsákmánynak, mert pár hónapon belül visszakerültek külföldről. 1994. augusztus 29-én délelőtt mi is ott voltunk a sajtótájékoztatón a BRFK Hungária körúti Közlekedésrendészetén.

A kincsek öt nappal azelőtt érkeztek vissza a tököli repülőtérre. Szerencsére jó állapotban voltak, s addigra már a múzeumba is visszakerültek. Mi is ott nézhettük meg a sajtótájékoztató után. Rendőri felvezetéssel haladt sajtóbuszunk a Dohány utcába. Út közben az összes jelzőlámpát figyelmen kívül hagyhattuk, mert a menetet biztosító motoros rendőrök mindegyik kereszteződésben szabad utat biztosítottak nekünk.

Amit nyertünk a réven, elvesztettük a vámon. Csak egy utcával arrébb tudtunk megállni, s onnan gyalogszerrel haladhattunk tovább. A múzeum előtt az őrség mindnyájunkat igazoltatott, majd a detektoros kapun is át kellett mennünk. A látvány odabenn mindezért kárpótolt. A visszakerült műkincsek régi fényükben ragyogtak, s a kóser ételek és italok is finomak voltak az állófogadáson.

Később is igazoltatni fognak mindenkit? ? kérdeztem kifelé jövet az őrség tagjaitól. Nem, ez csak a mostani sajtóbemutatóra vonatkozott, felelték, délután már bárki bejöhet. Azóta sem tudom, hogy tőlünk féltették-e a visszaszerzett műkincseket, vagy csak minket akartak megóvni a hívatlan látogatóktól? Remélem, hogy inkább az utóbbi miatt volt a példás szigor!

Szóljon hozzá!