ZETApress

hírportál

Kommandósok iktatták ki a kiiktatókat

Nemrég ünnepelte a sopronkőhidai fegyház századik születésnapját. A megemlékezésen a híres és hírhedt foglyokról egyaránt szó esett. Holnap lesz 62 éve, hogy 1944-ben itt végezték ki Bajcsy-Zsilinszki Endrét, de itt lett öngyilkos 2001. nyarán Donászi Aladár rablógyilkos. Őt 1994. május 4-én fogták el bűntársával, Bene Lászlóval együtt.

A június 20-ai sajtótájékoztatón magam is részt vettem. Kónya Imre ügyvezető belügyminiszter is ott volt, mert a Horn-kormány megalakulását és Kuncze Gábor belügyminiszterségét csak július 15-én szavazta meg a szociál-liberális abszolút többségű országgyűlés. A májusi elfogás még az első választási forduló előtt négy nappal történt meg. Az üldözők között volt Bene László jelenlegi országos főkapitány is, aki akkor még a megyei főkapitány bűnügyi helyettese volt.

Bene fogta el Benét

Lehet, hogy rövidesen egy rendőri rutinellenőrzéskor is géppisztolyt fognák ránk az egyenruhások? Elképzelhető, hogy gépjármű ellenőrzéskor le sem vehetjük kezünket a kormányról? Az amerikai módszerek bevezetésének ma még számos ellenzője van rendőri berkekben, mégis változtatásokat sürgetnek. S az ok, hogy pár hónapig életveszélybe kerültek volna azok a rendőrök, akik esetleg összekerültek volna a Bene ? Donászi párossal. A gyilkos duó szemrebbenés nélkül agyonlőtte volna őket, ha érzi, hogy lebukott, írtam az 1994. júliusi Árnyékban.

S hogy ki az azóta már lakat alá került páros? Ők ölték meg ?91. június 12-én a Győri Vízmű pénztárában Ősz Zsigmond rendőr-főtörzsőrmestert, társát ? Hollós János pénzkísérőt ? súlyosan megsebesítették. Ekkor Donászi még egyedül gyilkolt, Bene kinn hesszelt. ?92. május 11-én a Budai Skála környékén ugyancsak Donászi adta le a gyilkos lövést Sádt Győző fegyvertelen pénzkísérőre, de ekkor már Benénél is fegyver volt. A hű társ a taxisofőrt vette célba. Az előbbi esetnél a tízmilliós szállítmányból 870 ezer forintot, míg az utóbbinál egy értéket nem tartalmazó postazsákot zsákmányoltak.

Egyik sem volt nagy fogás, pedig alaposan kidolgozták a tervet. Alaposan feltérképezték a terepet, követték többször is a pénzszállító járművek útját. Loptak kocsit, s szereztek hozzá hamis rendszámot és forgalmi engedélyt is. A kocsilopásban az alvilágban professzorként tisztelt Szegvári Gyula segített. Két perc alatt bármelyik négykerekűt meglovasította. Amivel ő nem boldogult, azzal más is hiába kísérletezett. Az okmányhamisításban Rácz (Tuti) József jeleskedett. Tuti, hogy nem bukott le, akinek ő csinált hamis személyit! Arra is volt gondja, hogy az 1954. augusztusában született Donászi fotóját az 1954. májusában született Márton Kálmán Gyulától ellopott személyi igazolványba ragassza, s nem egy idősebb, vagy fiatalabb férfiéba. (Pláne nőjébe!)

Kamatozott a börtönismeret

A páros a ?80-as évek elején a szegedi Csillagban ismerkedett meg. Donászi fegyveres rablásért került oda. 12 évre ítélték, de jó magaviselete miatt negyedelték a büntetést. Nevelőtiszti véleménye kimondta, hogy a büntetés elérte célját. Mintadarabnak bizonyult, rendszeresen jelentek meg versei a rabzeitungban, a Heti Hírekben. Az irodalmi vénát otthonról örökölte. Édesanyja tanárnő, apja jogász volt. Őt is elsőre felvették a pécsi Jogi Karra, de inkább megnősült és tartalékos tüzértiszt lett. Öt évig viselte az angyalbőrt, s közben alaposan felkészült fegyverhasználatból. Mikor már igazi profinak hitte magát, megszökött egy géppisztollyal az alakulattól, s kirabolt egy OTP-t.

Bene felmenői sem maradnak le intelligenciában. Édesanyja tanárnő, apja hegedűművész. Kár, hogy nem húzta el időben kicsiny fia nótáját! Akkor talán nem került volna hét évre Szegedre, ahol Donászival együtt alaposan felkészültek a szabadulás utáni életre. Kidolgozták, hogyan vezessék félre szándékosan a rendőröket, hogyan tüntessék el a nyomokat. Ezért történt meg az elkövetéshez használt lopott kocsik felgyújtása, a betörések helyszíneinek fellocsolása gázolajjal, s a tanúk likvidálása. Az embereket ők csak kiiktatandó akadályoknak érezték, nem gyilkosságként fogták fel az emberi életek kioltását.

A fegyveres rablások előtt 1990-ben dohányárut loptak betörések útján. Ebből reméltek nagy dohányt a későbbi nagy dobásokhoz. Egerből kétmillió, Kaposvárról közel egymillió, Pápáról másfél-, Veszprémből öt-, Bajáról két és fél-, míg Szekszárdról négy és félmillió forint értékű dohányárut loptak. A cigarettát Horváth Zsuzsanna árulta trafikjában, de jutott belőle bőven az utcai árusokhoz is. Az aluljárókban cigit vásárlók nem is sejtették (vagy dehogynem?), hogy lopott árukhoz jutnak áron alul. Nem véletlenül tiltották be azóta az ilyen irányú kereskedelmi tevékenységet hatóságaink.

Alaposan felkészültek a fegyverekből

A páros 12 lőfegyverrel rendelkezett. Egy részüket a bécsi Máriahilferen vásárolták, a többit Tuti adta el nekik. Rendszeresen lőgyakorlatokra mentek, s ez lett a vesztük. Seregélyes környékén ? Bene lakott ott ? két vadász figyelt fel a puskaropogásra. Orvvadásznak vélték, s el akarták fogni őket, de a duó ezt az akadályt is kiiktatta. Mindkét vadászt hidegvérrel agyonlőtték. Pechükre ugyanabból a fegyverből adták le a halálos lövést, amivel a skálás pénzkísérő életét kioltották. A rendőrség ekkor értette meg, hogy azonos az elkövető.

Sajnos egyik napilapunk megszellőztette a belső információt, mert valamelyik rendőr indiszkréciót követett el. Félő volt, hogy az akkor még ismeretlen gyilkosok elfogják és kivallatják az újságírót, majd őt is és informátorát is hidegre teszik. Már épp személyi védelemre készültek a zsaruk, de másnapra olyan ellentétes hírek jelentek meg a lapban az ügyről, hogy a nyomozók fellélegezhettek. (Lehet, hogy a dezinformációt is belülről súgták?) A nyilvántartásban 1836 számba jöhető elkövetőt találtak, s ezt a kört szűkítették másfél év alatt kettőre. Május 3-án adott parancsot Kacziba tábornok a kommandó bevetésére, de még addig is történt egy és más.

A két korábbi fegyveres rablás keveset hozott a konyhára, s új munka után kellett nézni. 1993. januárjában a Favorit Kft. pénzszállítóit szemelték ki támadásra. Minden este fél nyolc és nyolc óra között az újpesti Alfa Diszkontból vitték a Nyugati Postára a bevételt. Az álszakállas, parókás Benének lopott kocsival az autó útját kellett volna elállni ? mint tette 1992-ben a Skálánál ?, s Donászinak kellett volna agyonlőni a szállítókat. Vesztükre a kocsi előbb indult, Donászi viszont feleslegesen utána lőtt. Bene rögtön bűntársához robogott, hogy kimentse a helyszínről, a gyilkológép viszont a fékcsikorgásra reflexszerűen a személygépkocsira lőtt. A sörétek és a kirobbant szélvédőüveg alaposan megsebesítette Bene arcát. A seb elgennyesedett, sehogy sem gyógyult. Félő volt, hogy vérmérgezést kap.

A sebész kis pénzért is bármire képes

Kórházba menni lehetetlen volt, de egy sebész jó pénzért vállalta, hogy otthon kikezeli. Ezt a pénzt nem vallotta be az adóívén, mégsem lehet ellene adócsalásként fellépni. A doktor úr is és Bene is eskü alatt vallotta, hogy a kezelési költség mindössze ötezer forint volt. Elég értéktelen ember lehet, annyi szent, aki ilyen olcsón adja magát. Az ügyész sem volt hajlandó vádat emelni ellene bűnpártolásért, bárhogy is kapacitálták rendőreink. Csak a munkahelyi főnöke indít ellene eljárást etikai vétség címén. Az meg annyit ér, mint halottnak a csók.

A sikertelen akció után Donászi az idegenlégióban próbálkozott, de egészségi okokból alkalmatlannak minősítették. Úgy látszik, csak nálunk vannak megvehető orvosok, a franciáknál nem. Tavaly novemberben aztán újra összejött a nagy csapat, s a Soroksári úti Postahivatalt rabolták ki. Ez már nem követelt emberéleteket, mert nem ütköztek ellenállásba.

A rendőrség azért időzítette május 4-re elfogásukat, mert újabb rablásról érkezett füles. A kommandósok félóra eltéréssel fogták el Donászit budapesti, Benét seregélyesi otthonában. Rajtuk kívül még tíz főt vettek őrizetbe. A csapat CB-rádiókkal is rendelkezett, mégsem tudták értesíteni egymást a lebukásról. A nyomozás, a bizonyítékok begyűjtése, s az elfogás profi módon zajlott. A Győr-Sopron és a Fejér megyei rendőrök egyaránt jutalmakat kaptak az ORFK bűnügyi igazgatójától. A bűnözők elfogásakor derült ki, hogy aznap nem rabolni, hanem egy társukat megölni indultak. Ezt akadályozta meg a kommandó a gyilkosok kiiktatásával.

Donászi jól tűri a fogságot, mindent bevallott. Készül könyvet írni rémtetteiről. Jó eséllyel szállhat harcba a Bűnözőkirály címért. Az ügyész valószínűleg csak a gyilkosságokkal vádolja, ezért is megkaphatja a 25 éves maximumot. A cigilopásoknak inkább a polgári peres eljárásban, a kártérítéseknél lesz jelentősége, írtam 1994-ben. Ha 25 évig nem is, de élete fogytáig börtönben maradt. Igaz ez az idő letartóztatásától haláláig alig haladta meg a hét évet. 2001-ben önkezével, önborotvájával vetett véget kalandos életének.

2 hozzászólás

  1. Donászi igazi hős volt, követelem szobrának felállítását a Kossuth téren! Hasonló vonatkozik a hős Benére.

  2. Üdv! A Skálás rablásban elhunyt Sádt Győző emlékének idekattintva áldozhatunk!