ZETApress

hírportál

Védje meg magát az operatőr!

Támadás érte a Halas Tv stábját, tudtuk meg a híradásokból. Egy Pirtó melletti tanyán filmezték le az illegális szemétlerakót. A kazettával már menekülniük kellett a tetthelyről. A feldühödött tanyasiak motorkerékpárjukkal eltorlaszolták az utat, betörték a kocsijuk ablakát, és a kazettát követelték. Mivel nem kapták meg, autóikkal egészen a rendőrség épületéig követték a tévéseket. Oda már nem mertek bemenni utánuk.

Másnap az MTV stábja is hasonlóan járt. A rendőrök több embert hallgattak ki gyanúsítottként, és a helyszínen szembesítették őket a károsultakkal. Még akkor sem nyugodtak a szemetesek, életveszélyesen megfenyegették feljelentőiket. A támadók továbbra is szabadlábon védekezhetnek, s továbbra is vigyázzák a szemetet. Azt, hogy mi van a kupacokban, nem sikerült kideríteni.

A történet több gondolatot felvet. Miért csak a rosszfiúknak van pénzük az őrzésre, miért nincs a tévéseknek is saját védelmükre? Miért nem kíséri a stábot a veszélyes helyekre személy- és vagyonőr, aki a támadás kivédésére, a kollégák, és a technika védelmére szolgálatilag léphetne fel. Ő még testi kényszer alkalmazásával a rendőrség megérkezéséig is visszatarthatná az elkövetőket. A szakképzett és kellő fizikai fölényben lévő biztonsági őr talán már a puszta jelenlétével is megakadályozhatná a támadást.

Csak a gépkocsivezető lélekjelenlétének köszönhető, hogy ki tudta kerülni az akadályt, hallottuk a televízióban, miközben a képernyőn egy keresztben álló motort láttunk. Nem tudom, miért jelentett ez komoly akadályt, hiszen a mikrobusz könnyen összetörhette volna a kétkerekű alkalmatosságot. Az üldöző személyautó elől sem kellett volna fejvesztetten menekülniük, hiszen a nagyobb tömegű gépjárművel könnyen le lehetett volna lökni az útról a kisebbet, amikor az mellé ért volna.

Nem gyűlölködünk, csak gondolkodunk

Mielőtt még valaki gyűlöletkeltéssel és etikátlansággal vádolna, szögezzük le, hogy erről szó sincs. Csak a jogos védelem kategóriájában gondolkodom, mely nem csak a saját életem és testi épségem védelmére koncentrálódik, hanem a környezetem és értékeim védelmére is. Érték a kamera is, meg az a szellemi termék is mely a kazettán található. Ezeket is jogosan védhetem meg egy támadás esetén!

Fotósokat és operatőröket közterületen is gyakran ér inzultus. Ellökik őket, megrongálják a kamerájukat, s ők csak menekülhetnek olyankor. Megfontolandó lenne, hogy a népesebb és módosabb stábokat esetleg formaruhás biztonsági emberek kísérjék! Ne lehessen belerúgni a stábba csak azért, mert valakinek nem tetszik közérdekű tevékenységük.

A pirtói telepre újabb stáb nem mer majd kocsival kimenni, de az RTL Klub helikopteréből remek légi felvételek készülhetnének. Őket biztosan nem üldöznék egy másik helikopterrel Budaörsig a szemétőrök. A rendőrség is körülnézhetne házkutatási paranccsal. Őket nem fenyegethetnék meg az önjelölt őrök, mert utána őket őriznék sokáig a rácsok mögött. A rendőrökkel tartó Kékfény stábjának összeállítását is szívesen megnézném a szemétdomb nagyhangú kiskakasairól meg a gyémánt félkrajcárjukról!

Szóljon hozzá!