ZETApress

hírportál

A többség nem lehet ellenzékben!

Karácsony Gergely szerint a magyar emberek többsége változásra vágyik, ezért létre kell hozni a változást akarók szövetségét, hogy a többség ne legyen ellenzékben! ? mondta a Párbeszéd társelnöke, a Párbeszéd és az MSZP közös miniszterelnök-jelöltje délután a zuglói Dürer Rendezvényházban.

Új időszámítás kezdődött 2018-ban: vagy közösen lebontjuk a maffiaállamot vagy kő kövön nem marad, Magyarország évtizedekre a vesztesek közé kerülhet! ? figyelmeztetett Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője az évadnyitón. Szerinte van más választás, közös jelöltekkel, közös listával, közös miniszterelnök-jelölttel el lehet zavarni a Fidesz-kormányt. A magyar emberek igazságos Magyarországot akarnak, hogy meg tudjanak élni a fizetésükből, hogy a nőknek és férfiaknak ugyanakkora fizetés járjon, a fiataloknak ne kelljen elhagyniuk az országot, és senki ne kapjon rühöt a magyar kórházakban.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke, a programismertetés felelőse közölte, ha nincs közös miniszterelnök-jelölt, ha nincs közös lista, automatikusan kétharmada lesz a Fidesznek. Be kell fejezni a demokratikus pártok közötti versenyt, be kell fejezni a testvérháborút, mert mindannyian rá fogunk menni, szétmorzsolódik a baloldali bázis! Nem lehet a baloldalon az az egyetlen cél, kinek a pártlistáján landol több szavazat. Ennek az országnak nem DK-problémája, nem MSZP-problémája, de még csak nem is Juhász Péter-problémája van, hanem bizony ennek az országnak Fidesz-problémája van ? fogalmazott. Nem azért kell összefogni, hogy újraírják a DK vagy az MSZP történetét, hanem hogy Magyarország történetét újraírják. Úgy fogalmazott: kontrollt kell szabni ennek a nyomorult jobboldali hatalomnak, meg kell állítani a Fideszt! Szerinte óriási a tét, Magyarország nem fog kibírni még négy évet Orbán Viktor uralma alatt.

Kunhalmi szerint Karácsonnyal nem ők fogják megoldani a múlt összes sérelmét. A plakátjaikon pedig nem az aktuális bűnbak neve fog szerepelni, hanem az, merre van az irány. Zavarja, hogy a kormányfő az európai országokat járva végvári kapitányként mutatja be magát és partnereivel teli szájjal szidja a menekülteket, Merkelt, Brüsszelt, de amikor ezek a jobboldali politikusok a magyar munkásokat becsmérlik, lapít, mint nyuszi a fűben. Azt üzente a jobboldali vezetőknek, hogy ne merészeljék becsmérelni a magyar munkásokat! A miniszterelnöktől azt várja, hogy ne sunnyogjon, védje meg a magyar munkásokat! Szerinte a kormány teljesen taccsra tette az egészségügyet és az oktatást, azért mennek külföldre dolgozni a magyarok, hogy legyen pénzük a megemelt egyetemi tandíjakra vagy a nagymama csípőprotézisére.

Ekkora felhatalmazással még mi, szociáldemokrata, baloldali emberek is többet vártunk! ? fogalmazott. Bírálta az önkormányzati és a választójogi törvények megváltoztatását, amelyek különösen sújtották Budapestet. Szerinte Orbán Viktor nem bírja elviselni a budapestieket. Biztosíthatom, hogy ez kölcsönös. A szocialisták fővárosi vezetője szerint ha Orbánék megint nyernek, nem lesznek kerületek, önkormányzatok, és Tarlós István lesz az utolsó főpolgármester, akire szavazni lehetett. Meg kell őket állítani! ? követelte.

Közös országot csak közös akarattal lehet létrehozni, ehhez pedig közös ajánlat, közös miniszterelnök-jelölt kell! ? mondta Karácsony Gergely Zugló polgármestere, akit a párbeszédes Barabás Richárd az ország következő miniszterelnökeként konferált fel. A Fideszt a legjobban szervezett kisebbségnek nevezte, és azt mondta, neki és támogatóinak az a dolga, hogy megszervezze a változást akarókat, a többséget, hogy megszervezze az emberek hatalmát a hatalom embereivel szemben. A Párbeszéd és az MSZP szövetsége nyitott mindenki felé, a pártok és az állampolgárok felé is, az utolsó percig nyitva van az ajtó. Én nem mondom senkinek, hogy álljon mögém. Sajnos, túl nagy vagyok, és nem látszódna. Én azt mondom mindenkinek, hogy álljon mellém ? fogalmazott.

A Párbeszéd társelnöke közölte, nem Messiás akar lennie, nem megváltó vagyok, hanem szolgáló. Hozzátette: ha azzal szolgálja a közös ügyet, hogy vezeti a közös listát, akkor vezetni fogja. Az ellenzéki politikus a fideszes áldemokrácia helyett a szociális demokráciát nevezte elérendő célnak. A szociális demokrácia programja szerint az emberekbe kell beruházni, a hatalom az utolsó. A szociális demokráciában képessé teszik az embereket arra, hogy azokká váljanak, amivé tehetségük alapján alkalmasak. A szociális demokrácia nem a tőke kegyét keresi, hanem az emberi tőkébe ruház be ? tette hozzá jelezve, hogy a demokrácia ezen formája jobb egészségügyet, oktatást akar megvalósítani.

A Fidesz egy dologhoz ért nagyon, hogy megossza a társadalmat, a népet, az ellenzéket, mert tudja, hogy szövetségben van az erő. Szerinte 2010-ben sokan bíztak Orbán Viktorban, az erős kézben, de súlyosan csalódniuk kellett. Nem volt még senki a magyar történelemben, akinek ekkora esélye lett volna, hogy szolgálja ezt a népet ? fogalmazott megjegyezve, nem volt még olyan sem, aki ilyen mértékben visszaélt volna hatalmával. Azt kérte az emberektől, ne higgyenek a hamis prófétáknak, akik szerint 2018-ban nem lehet győzni. Nincs még négy évünk! ? hangsúlyozta. Beszéde végén azt kérte a hallgatóságtól, hogy álljanak fel, majd a résztvevőkkel együtt elszavalta Petőfi Sándor: Nemzeti dalának kezdő sorait, a Talpra magyart.

Minél szélesebb körű ellenzéki összefogást sürgetett Horváth Csaba fővárosi szocialista politikus is, aki szerint tavasszal Budapesten dőlhet el az ország sorsa. A politikus kitért az általa kezdeményezett népszavazásra is, amelynek célja a 3-as metró teljes akadálymentesítése, ám az ügy ? egy állampolgári fellebbezés nyomán ? egyelőre a Kúriánál parkol. Felszólalt Gajda Péter, Kispest 2006-tól hivatalban lévő polgármestere is. Elmondta, hogy a stadionok és a termálvizes lórehabilitációs központok helyett iskolákra és szakrendelőkre kellene költeni! A remény és a hit fontosságáról pedig Tüttő Kata elnökségi tag beszélt. Ez a rémálom akkor ér véget, ha összefogás van, hit és remény! ? mondta, s az utóbbi kettőt szerinte Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyaránt adja.

2 hozzászólás

  1. Mit is lehet a nagyon jó és pártatlan cikkhez hozzáfűzni, csak egyet: Talpra magyar!!!

  2. Mindenki véleményét tiszteletben tartom, de annál rosszabb ötletet, mint hogy Karácsony Gergelyt jelöljék miniszterelnöknek, eddig még nem láttam. Ő jelenleg Zugló polgármestere. A kerületben nem sok hasznos dolgot tett, ígérgetni remekül tud, de az ígéret nem valósul meg. A Városliget fáival többet törődött, mint a zuglói emberekkel. Aki egy kerületet sem képes normálisan irányítani, annak túl nagy falat lenne egy ország vezetése. Szerencsére nem fenyeget minket az a veszély, hogy legyen valami a baloldal győzelméből…