ZETApress

hírportál

Horn-szobor a pártszékházban

Horn Gyula-szoborFelavatták Horn Gyula néhai miniszterelnök-pártelnök szobrát délelőtt az MSZP Jókai utcai Székházának Aulájában. Mesterházy Attila pártelnök elmondta: Horn Gyula azon kevés magyar államférfi egyike volt, aki beírta nevét az európai és a világtörténelembe, pragmatizmusával, éleslátásával, tisztességével hozzájárult a demokratikus átmenethez.

Kocsis András Horn Gyulát ábrázoló szobrának avatásán ? amelyen a néhai kormányfő özvegye, fia és unokái is részt vettek ? az is elhangzott, hogy szombattól a néhai kormányfő-pártelnök nevét viseli az MSZP Jókai utcai Székházának Központi Tanácsterme. Egy hete a Somogy megyei Marcaliban állították szobrot Horn Gyulának, aki 1994 és 1998 között volt kormányfő, 1990 és 1998 között az MSZP elnöke. Idén június 19-én 81 évesen hunyt el hosszú betegség után.

A szoboravató után elkezdődött az MSZP választmányának zárt ülése, amelyen a választási programról, az országgyűlési és az Európai parlamenti listáról döntöttek. Elfogadta a listákat az MSZP választmánya: előbbit Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető, utóbbit Szanyi Tibor elnökségi tag vezetheti. A végső döntést az MSZP jövő szombati Kongresszusa mondja ki. A parlamenti listán ? amelyet az Elnökség és a Választmány közösen terjeszt a kongresszus elé ? Mesterházy Attilát Botka László választmányi elnök, szegedi polgármester, Tóbiás József frakcióigazgató, Gúr Nándor alelnök, Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, Molnár Zsolt budapesti pártelnök, Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes, Simon Gábor elnökhelyettes, Hiller István korábbi pártelnök és Kunhalmi Ágnes elnökségi tag követi.

A listán nem szerepel ? és egyéni választókerületben sem indul ? a mostani MSZP-frakcióból két korábbi pártelnök: Lendvai Ildikó és Kovács László, valamint Lamperth Mónika, aki több tárcát is vezetett 2002 és 2010 között a szocialista kormányokban, továbbá Káli Sándor, Miskolc egykori polgármestere és a hónapok óta betegséggel küzdő Kiss Péter korábbi kancelláriaminiszter. Nincs a listán Tóth József angyalföldi polgármester sem, aki az önkormányzati választáson újra indul ezért a posztért.

A húsz nevet tartalmazó EP-lista második helyezettje Ujhelyi István parlamenti alelnök, mögötte Gúr Roland brüsszeli delegációtitkár, Veres János korábbi pénzügyminiszter és Gurmai Zita Európai parlamenti képviselő, a Nőtagozat elnöke következik. A másik három jelenlegi szocialista EP-képviselő ? Göncz Kinga, Herczog Edit és Tabajdi Csaba ? nem szerepel a névsorban, noha Herczog Edit és Tabajdi Csaba is pályázott rá. A jövő szombaton összeülő Kongresszus elé egy zárt lista kerül, annak elfogadásáról, vagy egy új lista elkészítéséről döntenek.

A Választmány megtárgyalta a Szocialista Párt választási programját is. A nagyjából ötvenoldalas dokumentum azután válik elérhetővé, hogy a Kongresszus megszavazza. A program nagy része már ismert, az eddig bemutatott szakpolitikai programok kivonata. Fontos tudni, hogy a dokumentum oktatáspolitikai tervekkel kezdődik, majd foglalkoztatási és gazdaságpolitikai javaslatok következnek. Az október 23-i ellenzéki demonstráció előtt aláírják a választási megállapodást a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM szövetséggel is. Mivel az MSZP már befejezte a szövetségkötési tárgyalásokat, nem várható, hogy a Demokratikus Koalíció is helyet kap az ellenzéki összefogásban.

1 hozzászólás

  1. Az MSZP választási programját ellenszavazat nélkül, az EP-listát 86%-os, az országgyűlési listát pedig 82%-os többséggel hagyták jóvá a küldöttek. A kongresszus tudomásul vette azt is, hogy a pártelnök október 22-én, kedden aláírja a választási megállapodást Bajnai Gordonnal, az Együtt-PM szövetség vezetőjével – tudtuk meg a SYMA Csarnokban, a zárt ülést követő sajtótájékoztatón. Elfogadtak egy választási felhívást is, amely szerint Magyarország nem bír ki még négy év Orbán-kormányzást, a 2014-es választás valójában népszavazás lesz Orbán Viktorról és arról, hogy merre menjen Magyarország: visszafelé, vagy előre. Erre hivatkozva a szocialisták választási részvételre hívnak mindenkit, aki az Orbán-klánt le akarja váltani a hatalomból. A délelőtti nyilvános ülésen Harangozó Tamás, Lukács Zoltán és Tóbiás József frakcióvezető-helyettesek, majd Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető szólalt fel – láttuk az ATV képernyőjén.