ZETApress

hírportál

Kiürült a Ház

Éjfél előtt néhány perccel lezárult az Országgyűlés rendkívüli nyári ülésszaka. Az elnöklő Lezsák Sándor alelnök szeptember 13-ra hívta össze az első őszi rendes ülésnapot. Schmitt Pál házelnök már hat órával korábban végleg letette az elnöki csengőt.

S hogy miért az első alelnök elnökölt? Mert az államfővé június 29-én megválasztott Schmitt Pál utódát 18 óra után választotta meg titkos szavazással a Tisztelt Ház, s ezt már nem az előd akarta levezényelni. Kövér Lászlót augusztus 6-i hatállyal 304 igen és 50 nem szavazattal házelnökké választotta. Hat szavazólap érvénytelen volt, míg az ötven nemet a szokásjogot felrúgva a szocialisták adták.

A házelnökkel egy időben két alkotmánybírót is választottak. Amíg az előbbihez egyszerű többség, addig ehhez kétharmad kellett. A nyolc jelöltből egyet, vagy kettőt lehetett jelölni a szavazólapon. Közülük Bihari Mihály 271, míg Stumpf István 265 igen szavazatot kapott, s az eskütételt követően alkotmánybíróvá vált. A többi hat jelölt eredménye: Zétényi Zsolt 46, Mészár Rózsa 37, Lehoczkyné Kollonay Csilla 21, Bándi Gyula 16 és Tóth Mihály 7 igen. Dienes-Oehm Egon még a szavazás előtt visszalépett, így rá nem is lehetett voksolni. Itt két szavazólap lett érvénytelen.

Ma délután az új Országgyűlés eddigi munkáját is Lezsák Sándor (Fidesz?KDNP) értékelte. Újságírói kérdésre elmondta, hogy egyelőre nincs napirenden az 1998-2002-es ciklushoz hasonló ülésezési rend bevezetése. Sok munka vár még a képviselőkre, így a hetiről a háromhetenkéntire áttérni még nem időszerű. Az új házelnök tegnapi megválasztásakor több reformot említett úgy az üléstermi fegyelem, mint a sajtóval való kapcsolattartás terén, de erről még nincsenek konkrétumok. A képviselők létszáma most csak 385, mert a július 4-én ÁSZ-elnökké választott Domokos László (Fidesz-KDNP) helyére időközi választást kell kiírni Békés megye 5. számú választókörzetében.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Schmitt dönthet a törvényekről | ZETApress

Szóljon hozzá!