ZETApress

hírportál

Az MVM Csoport sikere

Érdeklődők az MVM-benJelentős, az ország ellátásbiztonságát növelő akvizíciók után rekord árbevételt ért el az MVM Csoport, amely a Nemzeti Energiastratégia támogatása, a rezsicsökkentések végrehajtása és több, a hazai energia-ellátásbiztonságot jelentősen erősítő tranzakció mellett eredményes évet zárt. A tulajdonosok jóváhagyták a társaságcsoport éves beszámolóját, illetve a 2014-es év üzletpolitikai célkitűzéseit.

A társaságcsoport konszolidált árbevétele 922 milliárd forint volt. Az MVM 2013 elején a folyamatok átláthatóságának javítása és a költségek optimalizálása érdekében átalakította az egész vállalatcsoportra kiterjedő vállalatirányítási rendszerét. Megkezdi az ipari rezsicsökkentés feltételeinek megteremtését a kormány, ehhez kapcsolódva nonprofit közműszolgáltatót hoz létre, a szükséges törvényt várhatóan az év végéig elfogadja az Országgyűlés ? jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter az MVM-csoport elmúlt négy évi eredményeit értékelő délelőtti sajtótájékoztatón.

Nem kíván változtatni a kormány a korábban meghatározott energiapolitikán, folytatják a megkezdett munkát ? mondta a miniszter-asszony. Az elmúlt négy évet értékelve kiemelte a FŐGÁZ kisebbségi részvénycsomagjának megvásárlását az RWE-től, illetve azt, hogy kormányzati felhatalmazással megkezdődhetnek a tárgyalások a többségi, önkormányzati részvénycsomag megvásárlásáról. Folytatódnak a tárgyalások az E.ON három gázhálózati, illetve az ügyfélszolgálati társaságának megvételéről is. (A magyar és szlovák gázvezeték szadai összekapcsolásáról március végén mi is beszámoltunk.)

A lakossági rezsicsökkentésre emlékeztetve Németh Lászlóné kitért arra is, hogy megkezdik az ipari rezsicsökkentés feltételeinek megteremtését. Ehhez kapcsolódva nonprofit közműszolgáltatót hoz létre a kormány, a szükséges közszolgáltatási törvényt várhatóan az idei év végéig elfogadja az Országgyűlés ? mondta el a miniszter-asszony kiemelve, hogy az ipari rezsicsökkentés segíti a nemzetgazdaság versenyképességének javítását.

A hazai energiaellátás biztonságához, az energiafüggetlenséghez, valamint az ipari rezsicsökkentés feltételeinek megteremtéséhez is különösen fontos a paksi atomerőmű bővítése. Az ezzel kapcsolatos hitelszerződést is az újonnan megalakuló parlament elé terjesztik. Az MVM Csoport a magyar gazdaság egyik stratégiai szereplője, amely komoly eredményeket ért el, és amelynek tevékenysége a következő időszakban is kiemelten fontos ? mondta el Németh Lászlóné, aki újságírói kérdésre sem árulta el, kap-e tárcát a 3. Orbán-kormányban. Mivel az államfő sem kérte még fel Orbán Viktort a kormányalakításra, korai is lenne erről beszélni!

Az MVM Csoport az előző évinél több mint 150 milliárd forinttal magasabb, 922 milliárd forintos árbevétele mellett 106 milliárdos EBITDA-t realizált, illetve 22 milliárd forintos mérleg szerinti eredménnyel zárt 2013-ban. A közgyűlés döntése értelmében az MVM Zrt. részvényenként 300 forint, összesen tízmilliárd 174 millió forint osztalékot fizet. Az adózott eredmény fennmaradó része eredménytartalékba kerül, azt az MVM Zrt. a tervezett fejlesztések finanszírozására fordíthatja.

Az MVM Csoport, mint nemzeti tulajdonú, regionális szinten is meghatározó, vertikálisan integrált energetikai vállalkozás küldetésének tekinti a Nemzeti Energiastratégiával összhangban álló energiapolitikai célok megvalósítását, illetve további gazdaságpolitikai célok támogatását, különös tekintettel a hazai energiarendszer stabilitásának megőrzésére és kapacitásának fenntartására. Ezzel az MVM Csoport célja az ellátásbiztonság növelése és az energiafüggőség csökkentése, a nemzeti vagyonelemek gyarapítása az energetikában, az energiatermelés és -szolgáltatás fenntartható fejlesztése, valamint a további növekedés a hitelképesség megőrzése mellett ? mondta Baji Csaba, a Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az MVM Csoport stabil működésével évek óta mindent megtesz azért, hogy folyamatosan a lehető legkedvezőbb áron termeljen, tároljon és értékesítsen villamos energiát és földgázt, ezzel szavatolja Magyarország energiabiztonságát és a megfizethető energiaárakat. A társaságcsoport eredményes működésével kiemelkedő költségvetési befizető, különböző adónemekben tavaly több mint 145 milliárd forinttal, az elmúlt négy év során összesen több mint 520 milliárd forinttal járult hozzá az államháztartáshoz. Mindezt az tette lehetővé, hogy az MVM a cégcsoport átvilágítása és a korábbi veszteségforrások felszámolása után az elmúlt négy évben növekedési pályára állt. Az MVM meglévő eszközeire és szakértelmére alapozva, az alaptevékenységhez jól illeszkedő területekre is belépett, fél évszázados fennállása alatt az elmúlt négy évben realizálta a legjobb termelési és értékesítési eredményeit, ezzel a legnagyobb nemzeti tulajdonú társaságcsoport Közép-Európa egyik meghatározó vállalatává vált.

Tagvállalatai közül az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. európai szinten is kiemelkedően biztonságos üzemelés mellett 15 ezer 370 GWh termelési eredményt ért el. Az idei év legfontosabb feladata a 2. blokk üzemidő-hosszabbításához szükséges engedélyek megszerzése lesz. A 2013-ban az E.ON-tól megvásárolt Magyar Földgáztároló Zrt. és Magyar Földgázkereskedő Zrt. immáron nemzeti tulajdonban szavatolja Magyarország biztonságos földgázellátását. A két új társaság jelentős mértékben járult hozzá az MVM Csoport árbevételének növekedéséhez.

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. legfontosabb feladata a magyar villamosenergia-rendszer biztonságos és rugalmas üzemeltetése, amelynek forgalma tavaly meghaladta a 42 TWh-t. A társaság egyik legnagyobb energiakereskedője, az MVM Partner ZRt. a teljes villamosenergia-rendszeren forgalmazott mennyiség mintegy kétharmadát, 26 ezer 821 GWh villamos energiát értékesített tavaly. Kimagaslóan jó évet zárt az MVM OVIT Zrt. is, 2013-ban a társaság árbevételének közel 50 százaléka a csoporton kívül megkötött szerződések teljesítéséből származott, és meghaladta az 53 milliárd forintot.

Szóljon hozzá!