ZETApress

hírportál

Alacsony-padlós járműflotta

Alacsony-padlós autóbuszHétfőtől forgalomba állnak Budapesten a Debrecenből beszerzett Volvo autóbuszok, amelyek a XVII. kerületben közlekednek majd ? tudtuk meg délelőtt a rákoskeresztúri Főtér Caffé előtti területen. A két szónok mellett megjelent Vitézi Dávid, a BKK vezérigazgatója, Horváth Tamás, a XVII. kerület alpolgármestere és Dunai Mónika, a terület országgyűlési képviselőjelöltje is.

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes a két újszerű busz előtt állva elmondta, hogy a BKK-nál 800 milliárd forintos amortizáció maradt az elmúlt időszakból, ezt a lemaradást csak kisebb lépésekben lehet pótolni. Hozzátette: a hétfőtől forgalomba álló 15 busz is ilyen kisebb lépés. Az újszerű buszok Debrecenben közlekedtek, de ott a 2-es villamos múltheti átadása miatt már nincs rájuk szükség, ezért Budapestre kerültek. A fővárosban a Rákosmentét érintő járatokon ? 95, 98, 98E és 198 ? lehet majd rajtuk utazni.

Hétköznap 12, hétvégén 8 jármű lesz belőlük forgalomban, a többiek tartalékban állnak. Vezetésükre 60 főt képeztek ki a Cinkotai Garázsban. György István kiemelte az elmúlt három és fél év közlekedésfejlesztési projektjeit, egyebek mellett az 1-es és a 3-as villamosvonal felújítását ? az előbbit a Lágymányosi hídon rövidesen Budára is átvezetik ? a 150 új Mercedes Citaro busz forgalomba állítását, valamint a GPS alapú utastájékoztató és forgalomirányító rendszer, a Futár beüzemelését is. Elmondta még, hogy hamarosan a jegyek árában is megmutatkozik az utazási távolság, s a napi limit felett nem kell aznap újra fizetni.

Riz Levente (Fidesz-KDNP), Rákosmente polgármestere kiemelte, hogy nagyon fontos nekik a buszközlekedés minősége, mivel a XVII. kerületben a nincs városi kötött-pályás közlekedés. Lehet, hogy Budapestnek apró, de Rákosmentének nagy lépés a 15 alacsony-padlós Volvo-busz átadása. Hozzátette még, hogy áprilistól újabb modernizáció várható, mivel a 169E jelzésű, Pécelre vezető agglomerációs vonalon a Volánbusz új buszokat fog közlekedtetni.

1 hozzászólás

  1. A BKK és a VOLÁNBUSZ Zrt. közötti szerződés alapján 2014 tavaszán 135 új autóbusz áll forgalomba Budapesten és az agglomerációban. Az új gyártású MAN Lion?s City és a Rába?Volvo 7900A típusú autóbuszok közül az utóbbi, csuklós típus első darabjai már megérkeztek Budapestre. A flotta első járműveinek érkezését megörökítő felvételeket és bővebb információt idekattintva kaphatnak.