ZETApress

hírportál

Nagykövet a GKM-ben

Két héttel ezelőtt George H. Walker, az USA magyarországi nagykövete a Sándor palotában búcsúszott el köztársasági elnökünktől, írtuk meg akkor. Őexcellenciája a kitüntetés átvétele után még nem csomagolt, azóta is Budapesten tartózkodik. Részt vett a ma délelőtti sajtótájékoztatón a GKM-ben, ahol megállapodás született arról, hogy a Morgan Stanley fővárosunkba telepíti Üzleti Szolgáltató és Technológiai Központját.

A multinacionális cég 1993-tól van jelen hazánkban. Az elmúlt év őszén hozták létre azt a Matematikai Modellező Központot, mely a kötvénypiaci műveletekhez szükséges kvantitatív modellezési feladatokat látja el. Jelenleg húszan dolgoznak ott. Mindannyian tehetséges munkaerők, magasan képzett matematikusok.

Mint Jonathan Chenevix-Trench, a M. S. International elnöke elmondta, munkájuk két tavalyi kötvénykibocsátást eredményezett az MNB-nél, az egyik kormánykötvény volt. Mostani fejlesztésükhöz az oktatásból keres kiváló helyi erőket, mert a magyar szürkeállománnyal nagyon meg van elégedve. Az új intézmény ősszel kezdi meg működését, elsődleges feladata lesz a londoni és a new york-i központok támogatása, s az alkalmazotti létszám 2009-re várhatóan eléri a 450 főt.

Az új létesítmény helyszínét nem sikerült kiderítenünk, pedig többen is rákérdeztünk a sajtótájékoztatón. Holnap már megkezdik az új dolgozók kiválasztását, de így ők sem tudhatják még, hogy hol fognak majd dolgozni. Valószínűleg a jelenlegi központban kezdenek, s a sokmilliárdos befektetés konkrét helyszíne később kerül kijelölésre Budapesten.

Hazánkkal együtt több európai országot is vizsgáltak a befektetők döntésük előtt. Az döntött mellettünk, hogy stabilnak és kiszámíthatónak érezték gazdaságunkat. Nem tudom, hogy közrejátszott-e ebben Sólyom László tegnapi aláírása a megszorításokat tartalmazó törvénycsomagon? Ha így történt, remek volt az időzítés, s az új befektetéssel mindannyian csak nyerhetünk. A több nyelvet beszélő fiatal tehetségeink is jól fizetett állásokra tehetnek szert az új intézményben.

Szóljon hozzá!