ZETApress

hírportál

Gödöllői kitüntetettek

Új tradíciók és alapkövek a MATE életében. Véget ért a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 2023/24-es tanéve, melynek végén 2731 hallgató végzett és 137 fő szerzett PhD-fokozatot. A Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában tartott délelőtti tanévzárón elhangzott, hogy a mai nap egyedülálló pillanat, történelmi mérföldkő a MATE életében.

A mai nap különleges, hiszen nemcsak a tanév végét jelenti, hanem egy új korszak kezdetét is – fogalmazott dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora hozzátéve: ezekben a napokban először adhatjuk át diplomáikat azoknak a hallgatóknak, akik a tanulmányaikat már a MATE égisze alatt kezdték meg. Ez egyedülálló pillanat, hiszen nemcsak az elmúlt három év eredményeit ünnepeljük, hanem az új tradíciók és értékek alapkövének letételét is. Az elmúlt tanévben Budán 728, Keszthelyen 206, Kaposváron 502, Gyöngyösön 209, Gödöllőn 963, összesen 2731 hallgató végzett és 137 doktori fokozatot ítéltek oda, közülük 57-t idegen nyelven.

A múlt tanévet összegezve Gyuricza rektor kijelentette, hogy a MATE hallgatói és oktatói kiválóan helyt álltak, innovatív projektek és kutatások születtek, amelyek nemcsak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is elismerést hoztak az egyetemnek. – Büszkék vagyunk arra, hogy mindannyian hozzájárultak ahhoz, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem az agrár- és élettudományok terén kiemelkedő szereplővé váljon – húzta alá. Szólt a MATE 2030 elnevezésű stratégiáról is, amelynek egyik legfontosabb célkitűzése, hogy az évtized végére az Egyetem ne csak elérje, de túl is szárnyalja a legjelentősebb nemzetközi versenytársakat. E célkitűzés teljesülésének részeredményei láthatók már napjainkban is. Fotóink a MATE felvételei.

Dr. Latorczai János, a Magyar Országgyűlés alelnöke ünnepi beszédében arra kérte az idén végző, illetve a doktori fokozatukat megszerző hallgatókat, hogy tudásukkal szolgálják hazánk és a jövő mezőgazdaságát, élelmiszeriparát. Leszögezte, hogy az adatgazdálkodás, a digitalizáció, a technológiák fejlesztése, az öntözött területek növelése, az időjárásálló termelés és infrastruktúra feltételeinek megteremtése mind-mind olyan kihívásokat jelentenek, amelyekre önöknek kell majd a válaszokat megtalálniuk. Tudásuk és felkészültségük valódi próbája tehát igazából csak most fog kiteljesedni. – Nagy szüksége is van erre a nemzetgazdaságnak, hiszen a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, amely az itt végzett hallgatók két legfőbb célterülete, stratégiai ágazat – tette hozzá.

Szólva a jelenünket meghatározó globális tényezőkről, így például a szomszédunkban dúló háborúról, illetve a járványok és válságok koráról, Latorczai alelnök aláhúzta, hogy a világra nyitott, innovatív, modern tudással felvértezett szakemberekre van szüksége az ágazatnak, akiknek a képzésében kiemelt szerep hárul a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre. – A MATE azonban nemcsak naprakész, versenyképes tudású szakemberekkel, hanem korszerű fejlesztésekkel is hozzá kíván járulni az agrárium és az élelmiszeripar versenyképességének fokozásához. Lényegesnek tartom, hogy ezzel párhuzamosan erősödjön az agrárium presztízse a fiatalok körében, mert ez nemcsak a szakemberek számát, hanem a vidék Magyarországának megtartó erejét is növelheti – jelentette ki.

Dr. Gyuricza Csaba Pro Negotio Universitate kitüntetést adományozott dr. Latorcai János, a Magyar Országgyűlés alelnöke részére, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem célkitűzései megvalósításának magas szintű támogatása, valamint több évtizedes közéleti tevékenysége elismeréseként, 80. születésnapja alkalmából.

A MATE tiszteletbeli doktorává avatták a 70 éves dr. Sótonyi Péter professzort, az Állatorvostudományi Egyetem rektorát több mint négy évtizedes magas színvonalú oktató-kutató munkája, valamint az agrár-felsőoktatás, ezen belül az állatorvoslás érdekében kifejtett kimagasló tevékenysége elismeréseként.

A Magyar Tudományos Akadémia Talajtani, Vízgazdálkodási és Növénytermesztési Tudományos Bizottsága, illetve a Surányi Kuratórium a növénytermesztési szakma legnagyobb kitüntetését, a Surányi János Díjat dr. Árendás Tamás tudományos főmunkatársnak adományozta, a tudományos és oktatási, valamint a hazai és nemzetközi tudományos közéletben vállalt munkássága elismeréseként.

A Kosáry Kuratórium javaslatára az Egyetem Szenátusa Kosáry Domokos-díjjal ismerte el dr. Mader Béla, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtárának nyugalmazott főigazgatóját, címzetes egyetemi tanárt, aki a hazai könyvtárügy elkötelezett szaktekintélye és példaképe. Az általa vezetett egyetemi könyvtár korszerű intézménnyé való fejlesztésében és működtetésében elért maradandó eredményei, valamint az egész magyar könyvtárügyért, kiemelten a felsőoktatási könyvtárakért végzett kimagasló munkássága és kivételes emberi értékei elismeréseként.

További kitüntetések

MATE aranygyűrű: dr. Lakner Zoltán

MATE aranyérem: dr. Nguyen Duc Quang és Nyitrainé dr. Sárdy Diána Ágnes

MATE ezüstérem: dr. Csenki-Bakos Zsolt Imre, dr. Géczi Gábor, dr. Pintér Ákos és dr. Varga Jenő

MATE babérkoszorú: dr. Czinkóczky Anna, dr. Hágen István Zsombor, Katona Lászlóné, Potocska Andrea és dr. Sárospataki Miklós

Pro Negotio Universitate: Eplényi Anna Vivien, Gludovátz Ferenc, Hajdú Mónika, Kovács Gabriella, dr. Turóczi György és Zelenák Dávid

Rektori dicséret: Borné Péter Orsolya, Braun-Borsos Eszter, Csibi Melinda, Deák Tamás, Herman Ferencné, Horváth-Kovács Katalin Éva, Katona Adrienn, Molnár Szilvia, Nagyné Végvári Andrea, Némediné Dr. Kollár Kitti, Pecsics Mária. Pégerné Gracza Ágnes, dr. Peti Erzsébet, Simon Balázs András, Sugó Éva, Takácsné Zajacz Vera és Tóth Andrea

Címzetes egyetemi tanári cím: dr. Káposztás Zsolt, dr. Kruppa József és prof. dr. habil. Patrick Siegfried Ph.D

Címzetes egyetemi docensi cím: Gazsó János, Hajduné Holló Katalin Szilvia, Hankó György, dr. Kenéz Árpád, Lukács József, Orbán Gergely, Palotás Gábor, dr. Sára Levente, Segesváry Gábor Sándor, Szabó Roland, Sztankó Attila és Ujhelyi Tamás

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Új doktorok a MATE-n | ZETApress

Szóljon hozzá!