ZETApress

hírportál

Siemens-képzés Óbudán

Duális képzést indít a Siemens az Óbudai Egyetemen. Elindul a Siemens duális képzése az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara villamosmérnöki alapszakán. 2019 februárjától tíz hallgatónak nyílik lehetősége részt venni a képzésben, amely támogatja szakmai fejlődésüket.

Az Óbudai Egyetemmel együtt a Siemens így már három felsőoktatási intézménnyel együttműködve nyújt duális képzést egyetemi hallgatóknak. Hazánkban 2015-ben indultak el a duális rendszerű felsőoktatási képzések, amelyek lehetőséget biztosítanak a hallgatóknak arra, hogy a megszerzett elméleti tudást már az egyetemi évek alatt, a gyakorlatban is hasznosíthassák és a diplomaszerzés után felkészültebben kezdhessék karrierjüket. Erre nem egyszeri, tömbösített gyakorlat elvégzéseként, hanem a duális képzésben töltött tanévek alatt folyamatosan, előre meghatározott ciklusokban van lehetőségük.

A duális képzés pontos tanrendjét a felsőoktatási intézmény és a Siemens közösen dolgozzák ki, biztosítva ezzel a szakterület- és vállalat-specifikus tananyagot. A Siemens eddig a BME villamosmérnöki mesterszakán és a BGE nemzetközi gazdálkodás alapszakán biztosította a duális felsőoktatási képzés lehetőségét. Ez bővül jövő év elejétől az Óbudai Egyetem villamosmérnöki alapszakával, ahonnan a Siemens összesen 10 hallgatót vár budapesti telephelyeire.

Az újabb partnerintézménynek köszönhetően a Siemens immár három egyetem hallgatói számára teszi lehetővé a duális képzésben való részvételt. ? A Siemens elkötelezett az ifjú tehetségek képzésében és a hazai oktatás fejlesztésében, ezért bővíti stratégiai együttműködéseinek sorát. A mai napon az Óbudai Egyetemmel kötött megállapodással folytatjuk azt az utat, amit az 1990-es években kezdtünk el építeni Magyarországon, amikor az országban elsőként duális képzést indítottunk gazdasági területen a Gizella úti telephelyen. Célunk azóta is változatlan: tőlük telhetően olyan tudást igyekszünk átadni, amivel segíthetjük a társadalmi és gazdasági fejlődést. Technológiai hátterünk és ipari pozíciónk jelenti a bázist ahhoz, hogy olyan naprakész és piacképes tudást adhatunk át a hallgatóknak, amivel bárhol értékes tagjai lehetnek az ipari környezetnek ? mondta el Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója.

? Az Óbudai Egyetemen hat alapszakon folyik duális képzés, jelenleg 126 hallgató vesz részt ebben a képzési formában. A program eredményei biztatók, a tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a duális hallgatók átlagosan jobb eredményeket érnek el a tanulmányaik során. Örömünkre szolgál, hogy a Siemens Zrt. is bekapcsolódik egyetemünk partnereként a duális képzésbe ? fogalmazott az együttműködés ünnepélyes bejelentésén prof. dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora. Az új duális alapképzés 2019 februárjában indul, az év első két hetében jelentkezhetnek rá az érdeklődők. Különlegessége, hogy akár a második félévüktől csatlakozhatnak a képzésbe a hallgatók ? eddig erre csak a tanulmányok második évétől volt lehetőség. Ennek megfelelően a képzés hossza 6 vagy 7 félév is lehet.

Az együttműködésről szóló megállapodás aláírásakor jelen volt Szigeti Ádám innovációért felelős helyettes államtitkár is. Hangsúlyozta, hogy jelentős szerepe és felelőssége van a felsőoktatásnak a magyar gazdaság versenyképességének növelésében. ? Idén szeptemberben már a negyedik felsőoktatási duális képzéses évfolyam indult el, így jelenleg összesen 2058 hallgató vesz részt a programban. Ezek a hallgatók ugyanazt az elméleti oktatást kapják, mint a többi egyetemista, ám ez a tudás az esetükben multiplikálódik, hiszen az adott félév elméleti tanulmányait rögtön át is ültetik a gyakorlatba. Az eddigi tapasztalatok alapján ezeknek a diákoknak még jobbak egyetemi eredményeik, mint a hagyományos képzésben részt vevő társaiknak. Meggyőződésünk, hogy minden vállalathoz kell egy mérnök és a duális képzés ebben segíthet a gazdaság szereplőinek ? mondta.

Siemens ? Több mint 130 éve Magyarországon

A Siemens AG a világ egyik vezető technológiai vállalata, amely a mérnöki kiválóságot, az innovációt, a minőséget és a megbízhatóságot képviseli világszerte immár több mint 170 éve. Napjainkban a cég a villamosítás, az automatizálás és a digitalizáció területére fókuszál. A 2018. szeptember 30-ával zárult gazdasági évben a Siemens 83 milliárd euró árbevételt, valamint 6,1 milliárd euró adózás utáni eredményt ért el, és mintegy 379 ezer munkatársat foglalkoztatott világszerte. Magyarországon a Siemens 1887-ben, az első budapesti villamosvonal megépítésekor alapított céget, amely azóta is meghatározó szerepet játszik az ország modernizációjában.

A hazai Siemens-csoport az energiatermelés, -feldolgozás és -továbbítás, az ipari automatizálás, az épülettechnológia, a közlekedés és infrastruktúra, az egészségügy, valamint a szoftverfejlesztés területén tölt be meghatározó szerepet. A Siemens Zrt. mellett az evosoft Hungary Kft, a Mentor Graphics Magyarország Kft, a Siemens Gamesa Renewable Energy Kft, a Siemens Healthcare Kft, a Siemens Mobility Kft, valamint a Valeo Siemens eAutomotive Hungary Kft. a csoport tagja, amely Magyarországon 3700 munkatársat foglalkoztat ? tudatta Virágh Adrienn kommunikációs igazgató.

Szóljon hozzá!