ZETApress

hírportál

Webáruházak ellenőrzése

WebáruházÉrdemi visszatartó erővel bír a webáruházak fogyasztóvédelmi ellenőrzése. Az elmúlt évek fogyasztóvédelmi ellenőrzései 54-ről 15%-ra szorították vissza az e-kereskedelemben tapasztalt jogsértések arányát. A kedvező változás az elektronikus kereskedelem fogyasztóvédelmét szigorító törvénymódosításnak is köszönhető.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) IT Laboratóriuma és a fogyasztóvédelmi hatóság több mint 1500 webáruházat vizsgált az elmúlt másfél évben. A tapasztalatok szerint továbbra sem jellemző az e-kereskedelemben kirívó jogsértés, ami az ellenőrzések mellett az Országgyűlés által elfogadott szigorú törvénymódosításnak is köszönhető. A módosítást követően a fogyasztóvédelmi hatóság továbbra is figyelmezteti a jogsértő vállalkozást, azonban ha az ismételt ellenőrzés során azt tapasztalja, hogy a webáruház ugyanazt a jogsértést követi el, a korábbihoz képest magasabb, 200 ezer és kétmillió forint közötti bírságot szab ki.

? 2017 óta a fogyasztóvédelmi ellenőrzések középpontjában az elektronikus kereskedelem áll. Az elmúlt két év egyértelműen bebizonyította, hogy folyamatos jelenléttel és visszatartó erővel bíró szankciókkal komoly javulást lehet elérni az online kereskedelem fogyasztóvédelme terén. A rendszeres ellenőrzések a vásárlók mellett a tisztességes vállalkozásokat is védik ? emelte ki Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Az ellenőrzésen megbukott e-kereskedelmi vállalkozások tipikus hiányossága a 14 napos elálláshoz kötődő részletes tájékoztatás elmaradása. Sok esetben az elállási jog gyakorlását szabálytalanul többletfeltételekhez, például az eredeti, bontatlan csomagolás meglétéhez kötik. Problémák merülnek fel az elérhetőségi adatok közlésével is, ami azért fontos, mert a magyar nyelvű honlap vagy a .hu végződés nem garantálja, hogy hazai webáruházból vásárolunk. A tapasztalatok alapján a termék kiszállításáról szóló határidő gyakran megtévesztő, a cégek nem tudják tartani a rendeléskor vállalt ígéretet.

2018-ban külön ellenőrzéssorozat indult a ?csodát ígérő? termékeket forgalmazó honlapokkal szemben, amelyek megtévesztő módon gyors gyógyulást, fiatalodást vagy néhány nap alatti nyelvtanulást ígérnek. Az ilyen honlapok a legtöbb esetben az e-kereskedelemre vonatkozó jogszabályi követelményeknek sem felelnek meg. Az interneten történő vásárlás előtti hatékony tájékozódást segíti a honlapon elérhető adatbázis. Az online felület az e-kereskedelmi cégek ellen hozott jogerős határozatok mellett tartalmazza azt is, ha a vállalkozás teljesítette a határozatban foglaltakat, és így fogyasztóvédelmi szempontból már megfelelően működik.

Az uniós tagállamokban bejegyzett webáruházakból való vásárlás során felmerült problémák esetén az ITM-en belül működő Európai Fogyasztói Központ nyújt érdemi és ingyenes segítséget. A minisztérium és a fogyasztóvédelmi hatóság aktív jelenléttel és rendszeres ellenőrzésekkel járul hozzá a magyar családok, vásárlók jogainak megóvásához, érdekeinek védelméhez ? tudatta az ITM Kommunikációs Főosztálya.

Szóljon hozzá!