ZETApress

hírportál

Emberséget és lakhatást!

Az Alkotmánybíróság épületeA kriminalizáció ellen, a méltó lakhatásért szólalnak fel lakhatási szervezetek az Alkotmánybíróság előtt. A Város Mindenkié csoport hajléktalan emberek, aktivisták és a hajléktalan embereket minden eddiginél szigorúbban büntető szabálysértési törvény ellen tiltakozó szakmák képviselőivel közösen tiltakozik a hajléktalan emberek üldözése és a tömeges kilakoltatások ellen.

Üldözések és kilakoltatások helyett emberséget és lakhatást követelnek november 04-én vasárnap 17-től 18 óráig az Alkotmánybíróság előtt Budán, a Donáti utca 35-45-nél ? tudatta Ámon Kata szóvivő. A Város Mindenkié hajléktalan aktivisták és szövetségeseik csoportja, melynek célja a hajléktalan emberek jog- és érdekvédelme, valamint társadalmi változások elindítása a hajléktalanság felszámolása érdekében.

Idén októberben életbe lépett az új, a közterületi hajléktalanságot minden eddiginél jobban sújtó szabálysértési törvényi, ami után rendőri razziák keretében elüldözték a hajléktalan embereket a frekventált városi helyekről. Bár a törvény ezt nem tenné lehetővé, több budapesti erdős területen bontották el engedély nélkül az ott élők kunyhóit, és pusztították el tulajdonukat. Nemcsak a kriminalizáció, a kilakoltatások is felpörögtek az elmúlt időszakban: csak idén május-júniusban 1486 kilakoltatásra került sor, míg 2017-ben összesen 3600 kilakoltatás történt. Tehát míg tavaly egy naptári napra 10 kilakoltatás jutott, addig ez a szám a 2018-as adatok alapján idén több mint 24 kilakoltatás/nap.

A Város Mindenkié csoport és más civil és szakmai szervezetek vasárnap arra hívják fel a figyelmet, hogy a hajléktalanság oka a megfizethető lakhatás hiánya, amelyre a megoldás a hajléktalan emberek zaklatása helyett a kilakoltatások megakadályozása és a megfelelő lakáspolitika lenne, ami mindenkinek biztonságos és megfizethető lakhatást biztosít. Nemcsak csoportunk tartja az emberi méltóságot sértőnek ezt a gyakorlatot: a kaposvári és a székesfehérvári bíróság is kezdeményezte az Alkotmánybíróság egyedi normakontroll eljárását, mivel a hajléktalan emberek büntető jogszabály több ponton is ellentétes az Alaptörvénnyel. Az Alkotmánybíróság épülete előtt felszólalnak hajléktalan emberek, aktivisták és a törvény ellen közösen tiltakozó szakmák képviselői is.

Szóljon hozzá!