ZETApress

hírportál

Svéd szakácssiker Pesten

euroskills Budapest 2018A svédek, az osztrákok és a finnek lettek a legjobbak a fiatal szakácsok európai versenyén. A hétvégén zárult a háromnapos Euroskills bajnokság, amelynek idén Budapest adott otthont. A szombati gálaestről idekattintva olvashatunk.

A különböző szakmák 25 év alatti művelőinek Európa-bajnoksága látványosan mutatta be az egyes mesterségek szépségeit a nagyközönségnek. A versenyen 39 szakma képviseltette magát 500 versenyzővel. A szakácsok versenyét a svéd Viktor Thulin nyerte ? tudatta Tirpák Barbara, Well PR.

Az Euroskills bajnokságot kétévente szervezik meg a WorldSkills Europe szervezet tagállamainak egyikében. Idén hazánkat érte az a megtiszteltetés, hogy szeptember 26-a és 28-a között megrendezhesse a szakmák olimpiájának, vagyis a WorldSkills világversenynek az európai döntőjét. A versenyen természetesen képviseltette magát az itthon is egyre népszerűbb és folyamatosan fejlődő szakácsmesterség, amelyhez a gasztronómiai élet kiemelt partnere, a METRO Nagykereskedelem biztosította a legfontosabb alapanyagokat és a professzionális konyhai eszközöket.

Az Euroskills bajnokságon ? ami a világ legnehezebb megmérettetései közé tartozik ? a hasonló versenyektől eltérően nem csupán az elkészült fogásokat és a tálalást értékelik, hanem azokat a képességeket és technikai tudást is, amelyek elengedhetetlenek a professzionalizmushoz, így például a zöldségek szakszerű felvágását vagy a tálalás előkészítését. Az eseményen 24 európai országból érkező fiatal szakács mérte össze a tudását. A versenyfeladatok között consommé (erőleves), amuse-bouche (vendégváró falatok), szarvasgerinc és pisztráng elkészítése szerepelt.

A szakács szakma versenyén végül a svéd Viktor Thulin bizonyult a legjobbnak és talán nem véletlenül. A svédek a csúcsgasztronómia élvonalához tartoznak, a titkuk az, hogy egy sokkal organikusabb, természetközelibb irányba mentek el, mint mások. Természetes alapanyagokkal dolgoznak, és nagyon jól össze tudják hozni azt az ízvilágot, ami szinte mindenkinek bejön. A sikerük azonban nem csupán ennek köszönhető, hanem a profi hozzáállásuknak is, hiszen már a fiatal szakácsokat is a szakma legnagyobbjai, korábbi Bocuse d?Or döntősök és nyertesek képzik.

Szóljon hozzá!