ZETApress

hírportál

Otthonunk az életünk!

A Város Mindenkié holnap 8. alkalommal szervezi meg a Lakásmenetet, egy felvonulást a lakhatáshoz való jogért. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a magyarországi lakhatási válságra, a családok tömeges kilakoltatására, a hajléktalan embereket diszkrimináló törvényekre.

A 8. Lakásmenet szeptember 29-én szombat 15-től 18 óráig vonul, gyülekező 14 órától a VI. kerületi Liszt Ferenc téren. A menet a Zeneakadémiától indul és a Szabadság térre érkezik. Együtt követeljük, hogy senkit ne lehessen megfelelő elhelyezés nélkül az utcára rakni, a hajléktalan embereket pedig segítsék, ne büntessék. Követeljük az emberhez méltó, biztonságos lakhatást ? mert az otthonunk az életünk! ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Ma Magyarországon bárkit az utcára lehet tenni bármiféle elhelyezés biztosítása nélkül. Évente több ezer kilakoltatás történik, amelyek során idős, beteg emberek és gyermekes családok veszítik el otthonukat. A múlt szerdai ferencvárosi széttépett élőláncról idekattintva olvashatunk. A kilakoltatások során a gyerekeket gyakran rutinszerűen elválasztják szüleiktől. A gyerekek ilyen esetekben állami gondozásba kerülnek, ahonnan rosszabb esélyekkel indulnak az életben, mint saját családjukban nevelkedő társaik, és felnőttként kikerülve sokan hajléktalanná válnak.

Idén februárban törvénymódosítást kezdeményeztünk a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatása ellen. A törvénymódosítás előírja, hogy a települési önkormányzatoknak kötelezettsége legyen elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett helyi kötődésű gyermekes családoknak. Önkormányzati bérlakások, lakáshiteles ügyek esetében pedig már a kilakoltatás bírósági elrendelését is tiltaná a törvény, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

A Fidesz több alkalommal megakadályozta, hogy a Parlament tárgyalhasson a törvénymódosításról. Ennek ellenére sem nyugodhatunk bele, hogy az igazságtalan és embertelen gyakorlat során családok mennek tönkre, így idén ősszel újra benyújtjuk a javaslatunkat, hogy követeljük a gyermekes családok lakhatáshoz való jogának törvénybe foglalását! Hogy nyomatékosítsuk követeléseinket, Stop kilakoltatás névvel petíciót indítottunk.

A kormány, amellett, hogy nem védi meg a lakásvesztéstől állampolgárait, 2010 óta kriminalizálja azokat, akik már elvesztették otthonukat. Az Alaptörvény 7. módosításával az eddiginél általánosabb módon tiltották be ismételten a köztéri hajléktalanságot, ezzel szabad utat engedve annak, hogy október 15-étől szélesebb körű rendészeti eszközökkel üldözzék a legelesettebb embereket. A törvény szerint ha a hatóság három hónapon belül negyedjére szólítja fel a hajléktalan embert a közterület elhagyására, akkor megindítja a szabálysértési eljárást, ami után 72 órára azonnal őrizetbe vehető lesz az illető, ezt követően pedig a bíróság dönthet sz azonnali elzárásról is. Ha valaki nem fogadja el a szociális ellátást, akkor a börtönt kockáztatja.

Szóljon hozzá!