ZETApress

hírportál

Széttépték az élőláncot

Ferencvárosi kilakoltatásA Ferencvárosi Önkormányzat utcára tett egy gyermekes családot ? miközben aprópénzért adják el a lakásokat fideszes politikusoknak. Délelőtt elhelyezés nélkül lakoltattak ki egy párt kiskorú gyermekükkel abból az önkormányzati lakásból, amelyben 20 éve éltek ? tudatta A Város Mindenkié csoport. Fotónk Papp Dóra felvétele.

A 29 m2-es, penészes lakás egy olyan önkormányzati tulajdonú épületben van, amelyben most is több befalazott, üresen álló lakás áll ? vélhetően ez az ingatlan is erre a sorsra jut a mai nap után. A családot vasárnap rendőrök tájékoztatták szóban a kilakoltatás időpontjáról, erről semmilyen írásbeli értesítést nem kaptak. A kilakoltatás indoka az volt, hogy a családnak jelentős lakbér tartozása halmozódott fel. Erre és a törlesztőrészletek korábbi elmaradására a volt bérlő férjével való különválása, valamint betegsége és munkanélkülisége miatt került sor. A volt bérlőnek jelenleg ismét érvényes részletfizetési szerződése van a több mint másfél millió forintos tartozásra és az abban foglalt kötelezettségeknek a megállapodás megkötése óta folyamatosan eleget tett, tehát fizette a havi törlesztőrészleteket.

A rendőrségi felszólítás után fordult a család A Város Mindenkié csoporthoz. Sajnos nem sikerült elérni, hogy az önkormányzat legalább arra tekintettel függessze fel a kilakoltatást, hogy a család ? rokoni segítséggel, valamint a Hálózat Alapítvány krízistámogatása jóvoltából ? félmillió forintot egy összegben tudott volna törleszteni az adósságból. Ezen túl a család a jelenleginél magasabb összegű törlesztő részletet is vállalt volna, és ezt fel is ajánlotta az önkormányzatnak.

Mivel az önkormányzat többszöri kérésre is elutasította a kilakoltatás felfüggesztést, A Város Mindenkié ma reggel élőlánccal próbálta megakadályozni a kilakoltatást ? sajnos sikertelenül. A rendőrök egyenként szakították ki a több mint negyven aktivistát egymás karjaiból, eltávolították őket a lakás elől, amelyből aztán a családot kilakoltatták. Az élőlánc egyik résztvevőjét a kilakoltatás során az önkormányzat által odarendelt egyik költöztető bántalmazta. A költöztető ellen információnk szerint súlyos testi sértés kísérlete miatt indult eljárás.

Miközben az önkormányzat azzal próbálta igazolni a kilakoltatást, hogy ők a törvény adta lehetőségeket is meghaladó mértékben támogatták a családot, éppen a legfontosabb törvényi kötelezettségének nem tett eleget: a hajléktalanná válás megelőzésének. Épp ellenkezőleg, hajléktalanná tettek egy gyermekes családot. Eközben az önkormányzat egyetlen, a Fidesz helyi embereinek átjátszott lakáson tízszer annyit ? tízmilliókat ? veszít, mint amennyivel a család valaha tartozott. Ráadásul a család nem a tartozása elengedését, hanem azt kérte, hogy törleszthessék az adósságukat, és cserébe maradhassanak az otthonukban. A család jelenleg megfizethető albérletet keres. Amennyiben ebben segíteni szeretnének, avarosmindenkie@gmail.com emailcímre írjanak!

Az AVM aktivistái közül többen Családok éve feliratú transzparenst tartottak a kezükben, később azonban ezeket a rendőrség eltávolította. Mindez azt is tökéletesen illusztrálja, hogy miközben a kormány a családok védelméről beszél, semmit sem tesz a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatása ellen. A kormánypárti parlamenti képviselők idén télen még arra sem voltak hajlandóak, hogy tárgyaljanak arról az általunk kidolgozott törvényjavaslatról, amely megelőzné a gyermekes családok hajléktalanná válását. A törvényjavaslat elfogadása érdekében most petíciót indítottunk, amely idekattintva található. A Város Mindenkié csoport szeptember 29-én szombatra szervezi meg a 8. Lakásmenet ? Otthonunk az életünk felvonulást, amely szintén többek között a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatása ellen tiltakozik.

Szóljon hozzá!