ZETApress

hírportál

Szabolcsi településfejlesztés

Schanda TamásTovább fejlődnek a települések Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megvalósult fejlesztéseket adott át Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára tegnap Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A négy most átadott, összesen mintegy 250 millió forint értékű beruházás két város és két falu fejlődéséhez, megtartó erejének növekedéséhez járul hozzá a keleti országrészben ? tudatta az ITM Kommunikációs Főosztály. Az ukrán határ melletti Zsurkon a helyi óvoda energetikai korszerűsítése valósult meg közel 43 millió forintból. A fejlesztés keretében elkészültek az épület szigetelései, megtörtént a nyílászárók cseréje, korszerűsítették a fűtési rendszert, napelem és napkollektor került a tetőre.

Schanda Tamás az átadón mondott beszédében kiemelte: minden fejlesztés Magyarország erősödését szolgálja. A vidéki beruházások különösen, Magyarország ereje ugyanis a vidéki emberekben gyökerezik. A fejlesztésekről szólva hozzátette: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban közel 1400 milliárd forint áll rendelkezésre a vidék felzárkóztatására, többek között a közlekedés, az ipar és az alapszolgáltatások javítására.

Záhonyban három utcában újult meg az esővíz-elvezető rendszer közel 30 millió forintból. ? A fejlesztés elsődleges célja, hogy a nagyobb vízkárok elkerülhetőek legyenek és az épített környezet védelme is biztosítva legyen. Most már korszerű csapadékvíz-elvezető rendszer szolgálja a záhonyiakat ezekben az utcákban ? mondta az államtitkár. Kitért továbbá arra, hogy a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint 2000 projektet támogat a kormány összesen mintegy 327 milliárd forint értékben.

? A TOP a vállalkozások és a lakosság számára vonzó környezet kialakítását és a térségek igényeire építő fejlesztéseket finanszírozza, segíti a helyi gazdaság fejlődését és a foglalkoztatási képesség javítását ? hangzott el Schanda Tamás beszédében Fehérgyarmaton, ahol barna-mezős beruházás keretében megújult gazdasági területet adtak át. ? Az alul-hasznosított városi területek korszerűsítése vonzóbb vállalkozási környezetet eredményez, ami a munkahely-teremtésre is hatással van. Ráadásul mindez nem a zöldterületek rovására, fenntartható módon jön létre ? folytatta. A beruházás keretében négy épület és a környezetének infrastruktúrája újult meg és kapott új funkciókat.

A román határ melletti Csegöldön közel 44 millió forintból felújított orvosi rendelőben már korszerű körülmények között fogadják a betegeket. Mivel ez az épület ad helyet a védőnői szolgálatnak is, jobb környezet várja a kismamákat és a gyermekeket is. Schanda Tamás beszédében kiemelte, hogy az egészségügyi ágazat 2010 óta hatalmas változáson ment keresztül. ? A kormány az elmúlt években több évtizedes lemaradást pótolt. A fejlesztések országszerte tovább folytatódnak ? szögezte le az államtitkár.

Szóljon hozzá!