ZETApress

hírportál

189. Közgyűlés az Akadémián

MTA Székház a Duna mellettMájus 7-én hétfőn kezdődik a Magyar Tudományos Akadémia 189. Közgyűlése. Az MTA legfőbb döntéshozó testülete elé határozati javaslatok kerülnek az oktatás helyzetéről és a tudomány integritásáról is ? tudatták sajtósaik.

A Lovász László elnöki köszöntőjével 10 órakor kezdődő Közgyűlésen a hagyományoknak megfelelően átadják a legrangosabb akadémiai elismeréseket, valamint az Arany János-díjakat és az Arany János-érmeket. 11:15-től az Akadémikusok Gyűlését tartják, majd az elnöki és főtitkári beszámolókat hallgathatják meg az akadémikusok és a nem akadémikus közgyűlési képviselők a 13 órakor kezdődő ebédig. A 14:30-kor folytatódó munka-közgyűlésen több testületi beszámolóról és személyi javaslatokról is szavaznak a közgyűlés résztvevői. Ezenkívül döntenek arról a két határozati javaslatról, amelyek témái a hazai közoktatás helyzete és a tudomány integritása.

8-án kedden 09 órakor a Külső Tagok Fórumával folytatódik a Közgyűlés. A zárt ülés napirendjén a jövő évi tagválasztás előkészítése és az akadémikusválasztás irányelvei szerepelnek a 12:30-kor kezdődő ebéd előtt. 14 órától tudományos előadásokat hallgathatnak meg a résztvevők: Perczel András, az MTA rendes tagja a fehérjék Achilles-sarkáról, Dudits Dénes, az MTA rendes tagja pedig a genetikai kód nagy pontosságú átprogramozásáról beszél. Ezután Műveltség és tudomány Mátyás király korában címmel Kecskeméti Gábor, az MTA levelező tagja és Csukovits Enikő, az MTA doktora tart előadást.

A keddi program zárásaként Takács Ferenc filmkritikus, irodalomtörténész 10 perces felvezetőjét követően Enyedi Ildikó, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja által rendezett, Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című filmet vetítik le 17 órától. Másnap 14 órától idén is megtartják a Közgyűléshez kapcsolódó Fiatal Kutatók Fórumát. Az MTA 189. közgyűlésének teljes programja letölthető az MTA honlapjáról.

Szóljon hozzá!