ZETApress

hírportál

Angyalföldi szanálások

Szanálásra várvaOrszágosan is egyedülálló szanálási program a XIII. kerületben: 457 lakás szanálása 1,6 milliárd forintért. Az országosan is egyedülálló szanálás feladatát sikeresen hajtotta végre a XIII. Kerületi Önkormányzat. Saját forrásból, állami segítség nélkül finanszírozta a szanálást, a terület tulajdonának megtartásával.

A Szabolcs és Teve utcai lakóépületek 460 al-betét szanálását az önkormányzat 1,6 milliárd összegből teljesítette. A társasházak szanálásával szegregáció érzékeny területek szűntek meg, sok száz kerületi lakó lakhatási körülményei javultak. A felszabaduló ingatlanokon új lakások, munkahelyi területek létesülhetnek. Mindkét akcióterület fejlődésére, felértékelődésére kedvező hatást gyakorol, a magántőke beáramlását generálja az érintett tömbök ingatlanpiaci értéke többszörösére növekedhet.

Az önkormányzat tudatos városfejlesztési tevékenysége eredményeként a XIII. kerület folyamatosan fejlődik, megújul. A Dózsa György út ? Bulcsú utca ? Lehel utca ? vasút által határolt terület (Szabolcs utca) a kerület legkevésbé fejlődő része volt, leromlott állapotú és összetételű lakásállománnyal. A városképileg rendezetlen területen az itt lakó emberek életkörülményei kedvezőtlenebbek voltak a kerületi átlagnál. A Szabolcs utcában 236 lakás és 4 nem lakás céljára szolgáló helyiség volt érintett. A 4 társasházban 66% volt az önkormányzati tulajdon.

A Teve utca Angyalföld fontos munkahelyi területe, évtizedek óta találhatók itt ipari termelést folytató üzemek. A rendszerváltás után az ipari termelést felváltották a szolgáltatást nyújtó intézmények, kereskedelmi létesítmények, a Váci út mentén irodaházak épültek. A terület régi építésű társas-házai aládúcolt, műszakilag elavult ingatlanokban alul-komfortosított, korszerűtlen lakások voltak. A Teve utcában 221 lakás és 8 nem lakás céljára szolgáló helyiség volt az érintett társas-házakban önkormányzati tulajdonban.

A tulajdonosok közül 118-an a pénzbeli kártalanítást választották, 14-en kértek másik magántulajdont, 11 volt tulajdonos lakhatását biztosítottuk bérlakással és emellett az önkormányzat tehermentesítette az ingatlant. 10 magántulajdon tekintetében kisajátítási eljárást folytattunk le. Bérlőink nagy része másik kerületi cserelakást választott ? tudatta Gellért Lajos sajtóreferens.

Szóljon hozzá!