ZETApress

hírportál

Erdeink a klímaváltozás ellen

Erdeink a klímáértA hazai erdők segítenek a klímaváltozás elleni küzdelemben. Az Országos Erdészeti Egyesület a klímaváltozás és az erdők kapcsolatát bemutató ismeretterjesztő kampányt indít ? tudatta Lomnici Gergő, Indigo Communications Kft.

A program négy hete alatt a Petőfi Rádióban és a Sláger FM-en, illetve online felületeken és a közösségi médiában lehet majd találkozni az összesen négy tematikus blokkra bontott ismeretterjesztő és figyelemfelhívó tartalmakkal. A magyar erdők egyebek mellett szenet kötnek meg, árnyékot, oxigént és éltető vizet is adnak ? csak rajtunk múlik, hogy megóvjuk őket, s mindez sokáig így maradhasson.

Az Országos Erdészeti Egyesület március 21-e, az Erdők Világnapja, és április 22-e, a Föld Napja között az erdők és a klímaváltozás kapcsolatára hívja fel a figyelmet. A klímaváltozás korunk egyik legnagyobb környezeti kihívását jelenti. A legösszetettebb földi életközösségnek számító erdőségek a klímaváltozás következményeként egyrészt jelentős változásokon mennek keresztül, másrészt viszont a több évszázados múlta visszatekintő hazai erdőgazdálkodás tudatos szakmai tevékenységével, s a társadalom odafigyelésével együtt fenntartható eszközt jelenthet a klímaváltozás káros, saját bőrünkön érezhető hatásainak mérséklésében is. Tudták például, hogy egyetlen idős tölgyfa naponta 50 felnőtt szükségletének megfelelő oxigént termel?

? Senki sem dughatja homokba a fejét, mert mindezek nem rajtunk kívül álló, tőlünk független folyamatok: napi életvitelünkkel és hozzáállásunkkal befolyásoljuk, befolyásolhatjuk őket. Ha gondosan tájékozódunk, egyúttal okosan sáfárkodunk a környezeti örökségünkkel, akkor élhető környezetet hagyhatunk örökül utódaink számára is. Akik azonosulni tudnak a programunk szellemiségével, és szívesen részt vennének családtagjaik, barátaik, ismerőseik és a hazai nyilvánosság figyelmének felhívásában, azok a weboldalon is megnézhetik, sőt onnan le is tölthetik az egyes témákhoz tartozó, a Facebook-on is könnyedén megosztható, terjeszthető plakátokat és a vonatkozó képanyagokat is ? emelte ki Szentpéteri Sándor, az Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója.

A Kárpát-medence élővilága különösen érzékeny a környezeti változásokra, a klímaváltozás hatásai a hazai erdőkben már napjainkban is érezhetők. A kampány ideje alatt összesen 8 témakörre (Szénmegkötés, Hőmérséklet csökkentő hatás, Változó környezet, Idegen fajok, Éltető víz, Oxigén termelés, Örökerdő, Rajtad is múlik!) bontva találkozhatunk majd ismeretterjesztő és figyelemfelhívó tartalmakkal, amelyek több oldalról és aspektusból is rávilágítanak a klímaváltozás és a hazai erdők kényes-szoros kapcsolatára. Milyen jelei vannak a változásoknak a magyar erdőkben? Mivel tudják az egyes fák és a kiterjedt erdőségek a klímaváltozás hatásait mérsékelni? Mit tehet az ember, ha tudja azt, hogy erdeink jövője szorosan összekapcsolódik a következő generációk jövőjével?

Kövessük az Országos Erdészeti Egyesület ismeretterjesztő kampányát, és óvjuk erdeinket, mert segítenek a klímaváltozás elleni küzdelemben! A programot, amely szorosan kapcsolódik a középiskolásoknak szóló Fedezd fel az örökséged! című országos erdőismereti vetélkedő idei témájához, a Földművelésügyi Minisztérium támogatja, míg partnerként természetjáró és agrár sajtóorgánumok, állami erdőgazdaságok, erdei iskolák és erdészeti oktatási intézmények, valamint természetjáró civil szervezetek is csatlakoztak hozzá.

Szóljon hozzá!