ZETApress

hírportál

Szimpózium Józsefvárosban

Pógyor István (1902.01.26-1953.11.07) síremlékeEmléktábla avatással egybekötött szimpóziumot rendez a Károli. A Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium december 15-én átadott Horánszky utcai épületének falán Pógyor István emléktáblát állít a Református Közéleti és Kulturális Központ Alapítvány ? tudtuk meg a Dékáni Hivataltól.

Az emléktáblát március 8-án csütörtökön 10 órakor Kocsis Máté józsefvárosi polgármester és Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke avatja fel. A Horánszky utcai épület a két világháború között a Keresztyén Ifjúsági Egyesület (KIE) székháza volt. Pógyor István 1922-ben kapcsolódott be a Keresztyén Ifjúsági Egyesület (KIE) munkájába, amelynek hamarosan segédtitkára, 1932-ben nemzeti titkára lett. Pógyor István hatására a KIE a falvak felemelkedéséért folytatott küzdelem egyik központjává vált. Munkája során szorgalmazta a népfőiskolák létesítését. A II. világháború alatt megszervezte a menekültügyi és mentő-segélyszolgálatot. 1951. június 7-én letartóztatták, hamis vádak alapján, hat évre ítélték. 1953-ban a Gyűjtőfogházban halt meg.

Benda Kálmán meghívóAz emléktábla avatást a Protestáns szakkollégiumok tehetséggondozása és a keresztyén ifjúsági szervezetek című szimpózium követi. A délelőtti szekció keretében bemutatkoznak a magyarországi keresztyén tehetséggondozó szakkollégiumok, elsőként a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium (Sepsi Enikő igazgató), ezt követően az egy évvel korábban átadott Budapesti Református Cigány Szakkollégium (Káli-Horváth Kálmán igazgató), a Protestáns Felsőoktatási Szakkollégium (Csapó Tamás tanulmányi igazgató), a Wáli István Református Cigány Szakkollégium (Mózes Áron igazgató) és a Bocskai István Állam- és Jogtudományi Szakkollégium (Gaszt Csaba hallgatói elnök). A bemutatkozó előadásokat fórumbeszélgetés követi, melynek keretében tapasztalatcserére kerül sor.

A délutáni szekcióban kapcsolódva az emléktábla avatáshoz előadásokat hallhatunk Pógyor Istvánról és a KIE működéséről (Földváryné Kiss Réka a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke). Megismerhetjük az egyházi ifjúsági szervezetek működését a kommunista időszakban és napjainkban (Csűrös András gyömrői lelkész és Balázsfalvi-Ábrám Anna Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője). A program egy kerekasztal-beszélgetéssel zárul, ahol a Benda Kálmán Szakkollégium és a meghívott keresztyén ifjúsági szervezetek az együttműködési lehetőségekről beszélgetnek. Az emléktábla avatása és a szimpózium helyszíne: Budapest VIII. Horánszky utca 26.

Szóljon hozzá!