ZETApress

hírportál

Zöldközpont Szegeden

ÖkoházNégy- és félmillió látogató az ország egyetlen egyetemi ökoközpontjában. A megnyitás óta eltelt öt évben több mint 1200 rendezvénynek adott otthont Magyarország első zöld kongresszusi központja.

A 2009. Legtöbbet Zöldült Irodája-díjjal is kitüntetett Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi- és Információs Központ az egyik legnépszerűbb vidéki konferenciahelyszín, amely az elmúlt évben csaknem kétszáz rendezvényt bonyolított le és ötvenezer vendéget fogadott.

Ötödik születésnapját ünnepli az ország egyetlen egyetemi kongresszusi központja, amely a megnyitása óta mintegy négy- és félmillió regisztrált látogatót fogadott. A mintegy nyolcmilliárd forintos beruházással elkészült Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi- és Információs Központ egyetemi könyvtárként, szolgáltató és konferenciatérként is működik, naponta átlagosan 3500-4000 egyetemi polgár és vendég keresi fel.

Az egyidejűleg több mint 1300 fő befogadására alkalmas Kongresszusi Központ mindezek mellett az egyik legnépszerűbb vidéki rendezvényhelyszín, ahol tartottak már informatikai világkonferenciát, több száz fős jótékonysági bálokat, hazai és nemzetközi tudományos fórumokat, üzleti workshopokat, valamint kulturális programokat.

A környezettudatosság jegyében intézményvezetői szerepet vállal a régióban a rendezvények környezeti terheléseinek csökkentése érdekében is. A komplexumban elektronikus dokumentációs rendszert és csak újrahasznosított és/vagy környezetbarát papír használnak. A TIK vezetősége továbbá a számítógépek, nyomtatók és irodai berendezések használatára zöld protokollt alakított ki, amely szigorúan szabályozza az elektronikus berendezések használatát.

A mosdókban csökkentették a víznyomást, szelektíven gyűjtik a hulladékot és az épület melegvíz-ellátását is 90%-ban napkollektorok segítségével biztosítják. A bevezetett zöldprogramnak köszönhetően a 25 ezer négyzetméteres Központban havi szinten 3-5%-os energia felhasználási javulást értek el és a magyar egyetemek között nonprofit kategóriában elsőként nyerték el a 2009. Legtöbbet Zöldült Irodája-díjat.

Egyetemi karácsonyfabérlés Szegeden

A tavalyihoz hasonlóan béreljenek karácsonyfát az idei ünnepre is, melyet ? ha az ünnepek végén épségben visszahoznak ?, kiültetjük a Füvészkertbe, felajánljuk óvodáknak, iskoláknak, közintézményeknek ? tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A bérlés időpontja, helyszíne: december 18-a, péntek, 9-től 16 óráig, az SZTE Ady Endre téri József Attila Tanulmányi és Információs Központja előtt. Az ezüst és a lucfenyő díja ötezer forint és ezer forint kaució, melyet visszaadunk a fenyő visszahozásakor.

Készletünkben száz darab műanyagcserépbe ültetett, faiskolából származó, minőségi luc- és ezüstfenyő található, 100-150 cm-s méretig. Ezek a fák konténeres fenyőként növekedtek, így a gyökérzetük nem sérült és szinte 100%-ban megmaradnak a kiültetés után. Az egyetemi polgároknak és SZTE Alma Mater tagoknak a kaució befizetésével előjegyzési lehetőséget biztosítunk december 14-én és 15-én az SZTE Ajándékboltban 9-től 17 óráig.

Szóljon hozzá!