ZETApress

hírportál

Eredménytelen népszavazás

Molnár Bence szóvivőNépszavazás: nem akarják a bulinegyed korlátozását az erzsébetvárosiak. Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület javaslatcsomagot készített a megoldásra ? tudatták sajtósaik.

A bulinegyed nyitva tartásának korlátozása érdekében tartott népszavazáson a szavazásra jogosultak kevesebb, mint ötöde járult az urnákhoz, és a 43 ezer szavazásra jogosultból a nem hivatalos adatok szerint mindössze nagyjából négy és fél ezren szavaztak a nyitva tartás korlátozására. Az érintett belső-erzsébetvárosi lakók döntő többsége sem vett részt a népszavazáson; ők is a távolmaradásukkal szavaztak a korlátozással szemben. A rendkívül alacsony részvétel üzenete egyértelmű: a lakók döntő többsége nem ért egyet a korlátozást kezdeményező Facebook-csoporttal. Ezzel szemben az Élő Erzsébetvárosért Egyesületnek a bulinegyed fennmaradását támogató, párbeszédes megoldást sürgető petícióját több mint ötvenezren írták alá. Ez több mint tízszerese a népszavazáson a korlátozásra leadott szavazatok számának.

A népszavazás kudarc a tiltani akaróknak, ellenben siker az erzsébetvárosiaknak, hiszen megmarad Belső-Erzsébetváros különleges hangulata, míg Erzsébetváros nagyobb részén továbbra is nyugodt lakókörnyezetben élhetnek az ott lakók; a fővárosiaknak, hiszen így megmarad a turizmus, és az a 300 milliárd forint bevétel, amit évente elköltenek a turisták; az országnak, mert nem vész el az a hatmilliárd forint adóbevétel, amelyet a Bulinegyed vállalkozásai fizetnek be minden évben a költségvetésbe; az itt működő 300 kis- és középvállalásnak, amelyek tízezer munkavállalónak adnak munkát ? nekik most megmarad a munkájuk; az itt szórakozó százezreknek, akik egy Európában egyedülálló szórakoztatónegyedben élvezhetik az életet.

A népszavazás eredménytelensége azt üzeni: az erzsébetvárosiak a lakók, a kerületi önkormányzat és a bulinegyed képviselői közötti párbeszéd útján szeretnék rendezni a vitás kérdéseket. Az Egyesület részletes programot dolgozott ki a tisztasággal, közrenddel és zajterheléssel kapcsolatos problémák csökkentésére. Ezen megoldások megvalósítása érdekében szükség van az önkormányzat, a kis- és középvállalkozások, és a lakók szoros együttműködésére, ezért az Élő Erzsébetvárosért Egyesület már kész akár holnap leülni tárgyalni az érintettekkel ? jelentette be Molnár Bence, az Élő Erzsébetvárosért Egyesület szóvivője a népszavazási eredményt értékelő sajtótájékoztatóján.

Szóljon hozzá!