ZETApress

hírportál

Intelligens Continental

A Continental májusban mesterséges intelligencia központot nyit Budapesten. Tevékenységi körébe tartozik az önvezető járművek kifejlesztésének egyik kulcsfeltétele a mesterséges intelligencia egy speciális szakterületének, a mély gépi tanulásnak az alkalmazása.

Az új budapesti telephelyen száz új munkahely jön létre tapasztalt szakértők és friss egyetemi diplomások számára a mesterséges intelligencia területén. Magyarország Kormánya támogatja a projektet ? tudatta Hornyacsek Zoltán országos vállalati kommunikációs vezető.

A Continental technológiai vállalat ez év májusában nyitja meg mesterséges intelligencia központját Budapesten. ? A mesterséges intelligencia az automata vezetés fejlesztésének alapvető kompetenciája. Tovább bővítjük szakértelmünket a mély gépi tanulás területén, hogy megvalósíthassuk az automata vezetést, és támogassuk a Vision Zero célkitűzésünket ? egy balesetek nélküli jövőt ? mondta el Karl Haupt üzletágvezető, Continental Fejlett vezető támogató rendszerek üzleti egység.

A technológiai aktivitás növekedése Magyarországon

? A Continental hazai egységeinek sikeres autóipari tevékenysége egyre több technológiai és fejlesztési folyamattal bővül. A csúcstechnológiai fejlesztéseinkhez magasan képzett szakemberekre van szükségünk, akik az egyik alappillérei a jövőbeni sikereinknek és a fenntarthatóságnak ? mondta el Rábai Dániel országkoordinátor, Continental-csoport Magyarország.

Száz új munkahely Budapesten

? Azért választottuk Budapestet, mert itt már adott egy aktív autóipari környezet, számos egyetem és kutatóközpont, valamint az általunk keresett specialisták is rendelkezésre állnak. Körülbelül 100 szoftver és hardver szakértő felvételét tervezzük az új egységünkhöz, mely célkitűzést rendkívül hamar szeretnénk megvalósítani ? mondta Markus Strothjohann magyarországi HR vezető.

? Folyamatosan keresünk gépi tanulásban jártas szakembereket, big data mérnököket, hardver-szoftver tervezőket, beágyazott rendszermérnököket és alkalmazás mérnököket ? hangsúlyozta Jens Brüning, az új budapesti kompetencia központ vezetője. Azt is hozzátette, hogy az új fejlesztési irodájuk Budapest belvárosában a legújabb eszközökkel lesz felszerelve, így az alkalmazottaik a lehető legkiválóbb környezetben dolgozhatnak a jövő mobilitásán.

Budapest továbbra is a fókuszban

? A Continental új kompetencia központjának létrehozása tovább növeli Magyarország versenyképességét, és erősíti az önvezető autózáshoz kapcsolódó kutatásfejlesztésben betöltött regionális szerepét, amely területen már több mint ezer mérnök dolgozik. A projekt fontos mérföldkő a magyarországi járműiparban, és jól mutatja, hogy a gazdaság Made in Hungaryből az Invented in Hungary időszakába való továbblépése nem csupán a stratégiai célunk, hanem már zajló folyamat ? mondta el Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke.

A mély gépi tanulás kompetencia központ

A budapesti mesterséges intelligencia központ az egyéb fejlesztési helyszíneken már jelen lévő globális szoftvergyártó hálózatba kerül integrálásra, a Fejlett vezető támogató rendszerek üzletágon belül. Az új fejlesztőközpontnál a fókusz a mély gépi tanulásra, azon belül is a biztonság szempontjából kritikus, valós idejű szoftveres alkalmazásokra helyeződik. ? A kompetencia központunkban komplex vezetési szituációk kezelésére szolgáló megoldásokat fejlesztünk majd ki ennek a rendkívül gyorsan fejlődő technológiának a segítségével ? tette hozzá dr. Thomas Brohm, fejlesztési vezető, Fejlett vezető támogató rendszerek üzleti egység.

A Fejlett vezető támogató rendszerek üzletág már évek óta épít a gépi tanulásra és a neurális hálózatok tudományára. Az új MFC 500 multifunkcionális kamera rendkívül nagyfokú számítási teljesítményének köszönhetően képesek vagyunk nagymértékben kiaknázni a mély neurális hálózatokban rejlő lehetőségeket. Ezáltal a komplex közlekedési helyzetek rendkívül pontosan rögzíthetőek, amelyek alapos és átfogó megértése óriási lépéssel visz közelebb minket az automata vezetéshez.

A mély gépi tanulás fontossága az automata vezetésben

Az intelligens járműveknek tudniuk kell, hogy az őket körülvevő, közlekedésben résztvevők hogyan fognak viselkedni. A komplex vezetési környezetben a döntéseket nem lehet csupán egy tárgy vagy egy érzékelő alapján meghozni. Mindennek folyamatosan biztonságosan kell működnie, függetlenül attól, hogy milyenek a körülmények. Ezt a bonyolult elvárást nagyon nehéz kezelni a kialakítás, megvalósítás és tesztelés szempontjából egyaránt. A mély gépi tanulásra alapozott módszerek különböző szinteken nyújtanak segítséget ezeknek a komplex helyzeteknek a megoldásához ? a környezeti érzékelőktől kezdve a vezetési stratégián át a tényleges jármű-irányításig. A mély tanulási módszerek átméretezhetőek, így a több adat és a nagyobb számítási teljesítmény jobb teljesítményt fog eredményezni.

A Continental AG-ról

A Continental útmutató technológiákat és szolgáltatásokat fejleszt a fenntartható és hálózatba kapcsolt személy és áruszállítás számára. Az 1871-ben alapított technológiai vállalat biztonságos, hatékony, intelligens és elérhető megoldásokat kínál a járművek, gépek, a közlekedés és a szállítmányozás számára. A Continental együttes forgalma 2017-ben várhatóan eléri a 44 milliárd eurót. Jelenleg a cégcsoport több mint 233 ezer alkalmazottat foglalkoztat 56 országban.

A Continental Magyarországon

A Continental a világ egyik vezető technológiai vállalata, Magyarországon hat gyárral és egy gumiabroncs logisztikai és kereskedelmi központtal van jelen és a bérelt munkaerővel együtt mintegy nyolcezer munkavállalót foglalkoztat. A Continental folyamatosan és nagy mértékben járul hozzá a közlekedés biztonságának javításához és a globális klímavédelemhez. Mindezt teszi fékrendszerek, hajtómű- és futómű-komponensek műszerezés és infotainment megoldások által, valamint a jármű-elektronika, gépjárműabroncsok és műszaki elasztomer-termékek gyártásával és szállításával.

A Continental AG öt divíziója (Interior, Chassis & Safety, Powertrain, ContiTech, Tyre) végez gyártó, szoftverfejlesztési és kereskedelmi tevékenységet Budapesten, Veszprémben, Szegeden, Makón, Vácott, Nyíregyházán, valamint Budaörsön. A gumiabroncs üzletág 1991 óta képviselteti magát a magyar piacon értékesítési irodával és disztribúciós raktárral.

Szóljon hozzá!