ZETApress

hírportál

99-en dolgozhatnak

NKFI-programElbírálták az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny pályázatait. A 22 tagú szakmai zsűri a beérkezett pályázatok 65%-át kidolgozásra javasolta. Összesen 99 fiatal folytatja a kutatási és innovációs tevékenységét a több mint 2,5 millió forint összegű ösztöndíjakért.

A pályázatok közül a legtöbb informatika, műszaki tudományok és fizika témában született. A Magyar Innovációs Szövetség, az EMMI és az M5 csatorna által, a 2017/18-as tanévre meghirdetett 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny bírálóbizottsága döntött a továbbjutó innovatív tervekről ? tudatta Garay Tóth János, a MISZ kommunikációs igazgatója.

Dr. Jakab László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja vezetésével az alábbi szempontok szerint értékelték a témákat, és alakították ki testületileg a véleményt: a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke; az eredmények ésszerű és világos értelmezése; megvalósítható-e 2017. március 30-ig; a pályázó alkalmas-e a kidolgozásra.

A 106 pályázat közül a zsűri 69 kiemelkedő, főként informatikai és fizikai problémák megoldását, illetve kidolgozását javasolta a második fordulóra, így összesen 99 fiatal dolgozhatja ki részletesen a pályázatát, akik közül 18-an határon túli magyar diákok. Beadási határidő: 2018. március 30-a. A végső döntést a zsűri 2018. április végén tartandó ülésén hozza meg, melyen nemcsak a több mint 2,5 millió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról döntenek, hanem kiválasztják azt a három pályázatot is, amelyek képviselik Magyarországot 2018 szeptemberében az európai döntőn, Dublinban. A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósul meg.

Szóljon hozzá!