ZETApress

hírportál

Számítógépek időseknek

Dr. Vitányi István, FideszElkezdődött az eszközosztás az Idős-ügyi Infokommunikációs Programban. Összesen ötezer, hátrányos helyzetű településen élő idős kap ingyen laptopot. Az eszközök kiosztása Berettyóújfalun kezdődött el ma délután ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály. Az előzményekről idekattintva olvashatunk.

? Az időseknek szóló programmal a kormány célja, hogy a korszerű infokommunikációs eszközök hozzájáruljanak az idősek életminőségének javításához, a családtagok idős-gondozásból eredő terheinek csökkentéséhez, munkavállalásuk elősegítéséhez, a szociális és egészségügyi ellátórendszer tehermentesítéséhez, továbbá új munkahelyek létrehozásához ? mondta el Jeneiné Rubovszky Csilla miniszteri biztos.

A kormány döntése alapján a mai kor igényeinek megfelelően egy innovatív infokommunikációs fejlesztés megy végbe a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányításával a hátrányos helyzetű településeken. Az Idős-ügyi Infokommunikációs Program keretében 89 települési központon és a hozzájuk tartozó településeken ötezer 65 év feletti idős kap számítógépet, internet-szolgáltatást és az alapfokú digitális kompetenciák elsajátításához szükséges oktatást.

? Fontos, hogy ebben a térségben XXI. századi eszközökkel javítsanak az idősek életminőségén. Magyarországon itt a legnagyobb arányú az elöregedés, van olyan település is, ahol a lakosság egyharmada már nyugdíjas ? emelte ki Vitányi István, Berettyóújfalu országgyűlési képviselője. A rendszer működtetése a településenként kialakított diszpécserszolgálat feladata lesz, melynek munkatársai Skype-on keresztül napi, személyesen heti gyakorisággal tartják a kapcsolatot a résztvevőkkel. Berettyóújfalu központként további tíz települést lát el, ahol 52 köz-foglalkoztatott fogja segíteni 260 idős mindennapi életét, magányának enyhítését.

Szóljon hozzá!