ZETApress

hírportál

Fiatalok, pályázzatok!

InnovációA Magyar Innovációs Szövetség meghirdette az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt a 2017/18-tanévre az EMMI és az NKFIH támogatásával ? jelentette be Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke Újbudán, az Ericsson Irinyi József utcai Székházában.

Elmondta, hogy az idén 27. alkalommal kiírt versenyre műszaki és természettudományos témával középiskolások pályázhatnak egyedül vagy kétfős csapatban és indulhatnak határon túli magyar fiatalok is. Az első fordulóban a megvalósítható ötleteket várják, a második fordulóban kell kidolgozni részletesen a pályaművet, a verseny első három helyezettje bekerül az Európai Unió versenyébe.

A meghirdetésen Palkovics László, az EMMI államtitkára, a verseny fővédnöke hangsúlyozta, hogy Magyarországon minden feltétel adott ahhoz, hogy kiemelkedő tudományos, műszaki eredmények szülessenek. Kiemelte a tehetséggondozás fontosságát, továbbá szólt arról, hogy Magyarország a kutatás-fejlesztésre 2020-ra a GDP 1,8 százalékát kívánja fordítani a mostani 1,2-1,3 százalékról, a cél eléréséhez szakemberekre van szükség, és rámutatott az egyetemek közötti együttműködés jelentőségére.

Pálinkás József, az NKFIH elnöke, a verseny társ-fővédnöke az innováció fogalmának változására hívta fel a figyelmet, elemezte az innováció indítékát, kockázatát, a kihívásokat, és rámutatott arra, hogy kitartó munkával eredményt lehet elérni. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési is Innovációs Hivatal pályázatokon támogatja a fiatal tehetségeket, kutatókat, kezdő vállalkozásokat ? mondta az elnök.

Dér Ágnes, az M5 csatorna igazgatója, a verseny fő médiatámogatója elmondta, műsoraikban rendszeresen lehetőséget adnak a tudományos élet eredményeinek, köztük a fiatal tehetségek munkáinak közérthető bemutatására.

A kiírás szerint az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyre 2017. november 28-án kedden 15 óráig lehet beadni a jelentkezést a Magyar Innovációs Szövetséghez. A részlegesen kidolgozott pályázatot 2018. március 30-án péntekig kell benyújtani, a zsűri előtt április 16-a és 26-a között kell bemutatni. A díjakat 2018. májusban adják át, a legjobb pályaműveket kiállítják az eredményhirdetési ünnepségen, illetve 2018 szeptemberében, a Kutatók Éjszakáján.

Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematika területén bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, tudományos munka eredményével. A verseny első helyezettje harminc-, a második helyezettje húsz-, harmadik helyezettje tízezer forint havi ösztöndíjat nyer egy évig.

A legjobb pályamunkát beadott határon túli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű százezer forintos ösztöndíját kapja. Az első és második helyezett fiatal által megjelölt középiskolai tanár egyszeri százezer forintos ösztöndíjban részesül. A zsűri a díjak között indokolt esetben átcsoportosításokat végezhet. A legjobb három pályázat lehetőséget kap részvételre 2018. szeptemberben Dublinban az Európai Uniós döntőben.

Szóljon hozzá!