ZETApress

hírportál

Hasznos hét áll mögöttünk

Európai Mobilitási HétIdén is sokakhoz jutott el az Európai Mobilitási Hét üzenete. Közel 250 ezren vettek részt az Európai Mobilitási Hét családi hétvégéjén, az Andrássy úton. A több mint 200 csatlakozott önkormányzatból 169 Autómentes Napot is rendezett ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztálya.

Az Európai Mobilitási Hét idén is megmozgatta egész Európát, közel 2500 önkormányzat csatlakozott a kontinens legnagyobb környezetvédelmi-közlekedési kampányához. Magyarország ötven ország versenyében, Ausztria és Spanyolország mögött a harmadik helyen végzett a több mint 200 regisztrált településsel. Az önkormányzatok közül 169 Autómentes Napot is rendezett, azaz egy napra a közforgalom elől lezártak egy-egy forgalmasabb utat, teret engedve a gyalogosoknak, bicikliseknek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 70 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá a települések programjaihoz. Az ország legnagyobb mobilitási heti rendezvényére, a fővárosi Autómentes Hétvégére közel 250 ezer látogató érkezett. A fejlesztési tárca és közreműködő partnerei játékokkal, edukatív állomásokkal és ajándékokkal várták az érdeklődőket az eseményre. A múlt hétvégi oktogoni megnyitóról idekattintva olvashatunk.

A kampányhoz kapcsolódva Közös út, közös jövő! címmel meghirdetett rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázatra ezernél több pályaművet küldtek be. A három kategóriában külön-külön díjazták hét korcsoport legjobbjait. A szeptemberi 21-ei csütörtöki eredményhirdetésen a kiíró tárcák (az NFM mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Földművelésügyi Minisztérium) jóvoltából értékes díjak, kerékpárok, rollerek, e-book olvasók, tabletek és kreatív vásárlási utalványok találtak gazdára.

A 2002 óta minden szeptemberben megrendezett Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap egyre több emberhez juttatja el a környezetbarát közlekedés üzenetét. A programsorozat célja, hogy az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére, a lakosságot pedig az autózás helyett a közösségi közlekedési eszközök használatára, kerékpározásra, gyaloglásra ösztönözze.

Szóljon hozzá!