ZETApress

hírportál

Átszervezik az élelmiszervédelmet

Júliustól feladatmegosztás várható a fogyasztóvédők és az FVM ellenőrei között, tudtuk meg a tárca szakállamtitkárától. Ha valakinek többet számláznak az üzletben, akkor a fogyasztóvédőkhöz, ha romlott élelmiszert adnak, akkor az FVM ellenőreihez fordulhat. A változtatásra az áment a mai kormányülésen mondták ki.

S hogy miért kellenek a változások? Mert az utóbbi napokban számos romlott és lejárt szavatosságú termék került boltjainkba. A kormány nem szeretné, ha Európa szeméttelepévé válnánk, nem szeretné, ha bármit megetethetnének velünk. A hatékonyabb ellenőrzés végett mindent egy tárcához, az FVM-hez szeretnék integrálni.

Az EM-hez tartozó ÁNTSZ élelmiszerbiztonsági munkáját is át szeretnék venni, s ehhez a két tárcavezető együttműködésére is szükség lesz. Március 31-ig kell kidolgozni a források átcsoportosítását, a feladatok és személyi állomány átadását. Ez utóbbi létszámcsökkentéssel is jár. Nem az ellenőrök számát, hanem az adminisztrátorokét szeretnék csökkenteni. Az új szervezet július elsején kezdi meg a munkát.

Ma még a kiszabott bírságot csak a jogerős döntés után kell befizetni, s a többfokozatú jogorvoslat miatt ez sokáig elhúzódhat. A tárca szeretné, ha a fellebbezés nem lenne halasztó hatályú, s csak a büntetés befizetése után lehetne megtámadni a döntést. A büntetési tételek felemelése is kívánatos lenne, de ezzel Európában nem állunk egyedül. Új jelenség mindenütt az átcímkézés, s a védekezésre a büntetőjognak is fel kell készülnie.

Jöhetnek a románok és bulgárok

Döntött a kormány az Unióba belépő román és bulgár vendégmunkások alkalmazásáról. Az RMDSZ javaslatára a tervezett140 szakma helyett 219-ben helyezkedhetnek el az elkövetkező két évben a január elsején uniós taggá váló munkavállalók. Igaz ehhez engedélyt kell kérniük, de ez csak formaság, mert minden igénylőnek meg kell kapnia. Egy év múlva felülvizsgálják a mai kormánydöntést.

A szakmák felsorolása az ÁFSZ honlapján megtalálható. Főleg egészségügyi, élelmezési építőipari, és textilipari dolgozókat várnak. A fel nem soroltak munkákra gyakornokokat és szezonozókat várnak a kvótarendszer szerint. Az előbbiből hétszáz, az utóbbiból nyolcezer fő jöhet évente.

Kontroll az építkezésen

Az új kormányzati negyed 2009. május 31-ig készül el a jelenlegi tervek szerint. A jelenlegi objektumok eladásából százmilliárd forintos bevételre számítanak, s ha mindent beszámítunk, az átszervezésből éves szinten 16 milliárdos megtakarítás várható. Ez is a takarékossági intézkedések része.

Az átláthatóság érdekében monitoring-csoportot hoz létre a kormányzat, melyben a kerületi és fővárosi vezetőkön kívül építészek is részt vesznek. A végleges döntés erről januárban, míg a százon felüli mai előterjesztés még nem tárgyalt pontjairól a pénteki kormányülésen várható.

Szóljon hozzá!