ZETApress

hírportál

Megszűnnek a kedvezmények

Karácsonyi antiajándékot kapnak a levelező tagozatos diákok a közlekedési minisztertől. Kóka János meg akarja szüntetni 66,7 százalékos utazási kedvezményüket lakóhelyük és iskolájuk között. Igaz, csak május 15-re – a vizsgaidőszak kezdetére – tervezi a bevezetést, de a bejelentést már a most kezdődő vizsgaidőszakra időzítette.

Néhány napja írtam a forgalmi ellenőrök munkájáról. A helyközi autóbuszokon ők találkoznak naponta az iskola és a lakhely között utazgató levelezős diákokkal. Eddig csak azt ellenőrizhették, hogy a diákigazolványban feltüntetett lakhely és felsőfokú tanintézet között utazik-e a kedvezményes jeggyel utazó személy, máshoz nem volt közük. Nem kérdezhették, hogy vizsgázni volt-e, vagy diszkózott-e valahol.

S hogy miért mondom el mindezt? Mert néhány ellenőr igazságérzetét sértette, hogy jár a kedvezmény a magánutakra is. Mégsem mondhatta a levelezős hallgatónak, hogy este 10-kor már nincs tanítás, vasárnap nincs vizsgáztatás, ezért vegyen olyankor teljes árú jegyet. Ehhez nem volt egyiküknek sem joga, így aki megtette volna, az visszaélt volna hatalmával, s a kiszabott pótdíjat sem hajthatta volna be senki. Csak saját magát járatta volna le a szak- és jogszerűtlen intézkedésével a túlbuzgó kolléga.

Ugyancsak gondot okozhatott a hatalmukat gyakorolni szerető keveseknek az ország túlsó végéből hazautazó diák. Képzeljük el, hogy Békéscsabán tanul levelező tagozaton egy Szentendrei fiatal! Neki vajon hányszor kell átszállni, és hányféle útvonalat választhat? Ha úri kedve úgy diktálja, Szolnoktól Újszász helyett Cegléden át is utazhat vonattal Budapest felé, s Monoron buszra is átszállhat. Kedvezményes menetjegyét a buszon sem vitathatta a forgalmi ellenőr, mert a lakhely és az iskola között vette igénybe.

A matrica is átruházható

A diákigazolványok érvényesítő matricái is gondot okozhatnak, s ez a nappali és esti tagozatos diákok esetében is megtörténhet. A 2001-2002-es tanévben például – amikor a Volánbusz Hírlevél munkatársa voltam – a győri főiskola félévet késett a matricával, majd 2002. februárjában a II. félévre szóló helyett a teljes tanévre szólót adta ki diákjainak. Néhány ellenőrnek ez is gondot okozott. Azt hitte, hogy a diák lopta valahol a matricát, mert sehogy sem akarta elhinni, hogy a tanintézet adta ki hallgatóinak.

Az iskolából kimarad fiatalok sem angyalok. Az általános iskolás kistestvér matricáját ragasztotta át néhány nagytestvér saját diákigazolványába, miután kimaradt az iskolából. A kicsiknek enélkül is jár a kedvezmény – hiszen a 14 éven aluliakat még jegy nélkül sem lehet leszállítani a buszról – a középiskolás, vagy főiskolás korú rokon viszont így kedvezménnyel utazhat. Az kell csak hozzá, hogy egyszer beiratkozzon valamely középfokú intézménybe, s évekig használhatja a testvéri matricát. Nem is tudom, hogy az általános iskolásoknak miért adnak ki ilyet?

A miniszter karácsonyi antiajándéka egyelőre csak javaslat, de félő, hogy bevezetésre kerül. Ellentételezésül egy-két tucat kedvezményes bilétát javasol a levelezős diákoknak, mely a vizsgákra és a konzultációkra talán elég. Ezzel már tényleg nem lehet eljárni naponta szórakozni, hiszen ezt az iskolai elfoglaltságokra kell tartalékolni. Most már igazán örülhetnek azok, akik eddig is sajnálták tőlük ennek lehetőségét! Lehet, hogy azért bánkódtak, mert ők kimaradtak a továbbtanulás lehetőségéből?

Szóljon hozzá!