ZETApress

hírportál

A kormány benyújtotta a tavaszi törvényalkotási programot

A kormány szerdai ülésén megtárgyalta és elfogadta az Országgyűlés tavaszi ülésszakára vonatkozó törvényalkotási programját, amelyet másnap megküldött az Országgyűlés elnökének. A programban tételesen megjelölt törvényalkotási kezdeményezések elsősorban a kormány reformcéljainak megvalósításával, hazánk uniós tagságából fakadó kötelezettségek és alkotmánybírósági döntésekből adódó feladatok teljesítésével függnek össze.

Tavasszal számos olyan törvényjavaslatot tárgyalnak majd a képviselők, amelyek a kormány reformlépéseit viszik tovább. A tavaszi ülésszak során az oktatási reform részeként kerül a Tisztelt Ház elé a szakképzésről, a közoktatásról és a felsőoktatásról szóló törvényeket módosító javaslat. Az idén megkezdett, a szociális ellátások és szolgáltatások reformjához kapcsolódó javaslatok is napirendre kerülnek, illetve tárgyal majd a Parlament a közszférában dolgozók jogviszonyáról szóló ? a konvergencia programban is szereplő ? előterjesztésekről is.

Tavasszal szavazhatnak a honatyák az ötven év feletti tartós munkanélküliek, illetve a gyesről és gyedről visszatérők munkaerő-piaci elhelyezkedését is segítő Start Plusz és Start Extra programokról. Szintén ebben az időszakban dönthet az Országgyűlés az egységes ingatlanadóról is, amelynek a célja a jelenleg helyi adó formájában működő adónem egységesítése, illetve az önkormányzatok gazdálkodási önállóságának megerősítése. Módosulhat jövőre a cégtörvény is: a kormány javaslatának célja, hogy gyorsabbá váljon a gazdasági társaságok piacra lépése.

Törvényalkotási dömping várható

Jövőre tárgyal a parlament a Büntető Törvénykönyv azon passzusainak módosításáról, amelyekkel hatékonyabbá válhat a gyermekek elleni bűncselekményekkel, illetve a terrorizmussal szembeni fellépés. Foglalkozik majd a parlament a konzuli védelem szabályainak módosításával is, amelynek célja a konzuli kölcsönnel való visszaélés megakadályozása.

A tavaszi ülésszakon fogadhatja el az Országgyűlés a turizmusról szóló törvényjavaslatot is, amely elősegítené a turisztikai vállalkozások piacra jutását, valamint a turisztikai értékek feltárását és hasznosítását. Tárgyal majd a parlament a termőföld hasznosításáról és a földvédelemről, valamint a termőföld talajvédelméről is, és a jogügyletek biztonságának erősítése érdekében megvitatja az ingatlanokkal kapcsolatos visszaélések elleni erőteljesebb kormányzati fellépést, illetve a jogügyletek biztonságának erősítését szolgáló javaslatot is.

Bár nem része a törvényalkotási programnak, a kormány szeretne megtárgyalni olyan kétharmados döntést igénylő törvényjavaslatokat is a tavaszi ülésszak során, mint a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény módosítása, a Schengeni Információs Rendszerhez történő csatlakozással összefüggő törvénymódosítások, vagy a regionális önkormányzatok kialakítása és a többcélú kistérségi társulások továbbfejlesztése.

A Miniszterelnöki Hivatal döntött az ingyenes műjégpálya szervezőjéről

A Miniszterelnöki Hivatal döntött az idén új helyszínre, a Magyar Tudományos Akadémia előtti parkolóba tervezett műjégpálya létesítésére és üzemeltetésére kiírt, hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárásról. A december 23-a és január 2-a között működő jégpálya összesen nettó 54,8 millió forintba fog kerülni.

A Miniszterelnöki Hivatal november 28-án, a rendőrség javaslatára döntött úgy, hogy a 2002 óta már hagyománnyá vált, százezres látogatottságú ideiglenes jégpályát idén nem a Kossuth téren, hanem új helyszínen, a Magyar Tudományos Akadémia előtti parkolóban alakítja ki. A helyszínváltozás miatt új közbeszerzési eljárás kellett indítani. Az új eljárásra a hivatal meghívta azokat a cégeket, amelyek a november 20-án kiírt közbeszerzési pályázatára jelentkeztek, valamint a 2005-ös és 2004-es pályázatok nyerteseit.

A Miniszterelnöki Hivatal a bíráló bizottság december 14-i döntése alapján az Event-Tech Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-vel kötött szerződést az ideiglenes jégpálya megszervezésére és üzemeltetésére. A cég nettó 54,8 millió forintért vállalta a rendezvény lebonyolítását, amely tartalmazza a létesítés, a működtetés és a bontás, valamint az ehhez kapcsolódó szolgáltatások, mint például a ruhatár, vagy az egészségügyi ellátás biztosításának költségeit.

Enni-inni és melegedni is lehet a korcsolyázóknak

Az ingyenes műjégpálya ebben az évben a tervek szerint december 23-tól január 2-ig várja a fiatalokat, a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat. A pálya reggel 9-től este 9-ig tart nyitva, de lesz szünet a karbantartás idejére 12-től 13 óráig, illetve 17-től 18 óráig. December 24-én 15 óráig lesz nyitva a jégpálya, december 31-én pedig 18 óráig.

A látogatók kényelmét ez idő alatt büfésátor fogja szolgálni teával, forralt borral, kürtös kaláccsal, szendvicsekkel és sült gesztenyével; lesz továbbá három öltözősátor, ingyenes toalett, zene és hangosbemondó. A biztonságról négy korcsolyás rendező gondoskodik, és szükség esetére orvosi ügyelet is lesz a helyszínen.

A jégpálya építési munkálatai a Magyar Tudományos Akadémiával történt egyeztetés nyomán december 16-án 16 órakor kezdődnek. A jégpálya építése és üzemelése alatt, tehát december 15-én nulla órától január 7-én 24 óráig a Miniszterelnöki Hivatal lezárja a Magyar Tudományos Akadémia előtti útszakaszt, és a fizető parkoló teljes területét. Ideiglenesen megállási tilalom lép életbe a Széchenyi rakparton az Arany János utca és a Roosevelt tér között mindkét oldalon.

A Miniszterelnöki Hivatal a megnövekedett gyalogosforgalomra, főleg a gyermekekre tekintettel az autósok megértését és türelmét kéri: a Roosevelt tér környékén a jégpálya nyitva tartásának időszakában fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Szóljon hozzá!