ZETApress

hírportál

Megállt a gördülés

Elindult a vonatA VDSZSZ országosan is felfüggesztette a sztrájkot. A VDSZSZ Szolidaritás hivatalos értesítése alapján 9 órától országosan felfüggesztette a ma nulla órától határozatlan időre meghirdetett sztrájkját.

A kezdetektől alacsony támogatással bíró munkabeszüntetés miatt a közlekedő vonatokon is kevesen utaztak, alacsony volt a kihasználtság ? tudatta a MÁV Press. A legtöbb helyen már 7 órától felfüggesztették a sztrájkot, végül az országban már csak három állomáson sztrájkoltak néhányan (Miskolc, Mór, Bakonysárkány), így értelmét és erejét veszítette a sztrájk.

A reggeli, még elégséges szolgáltatásokról szóló tárgyalás ma sem vezetett eredményre, a VDSZSZ nem fogadta el a MÁV ajánlatát, amelyben 508 vonat közlekedtetésére tett ajánlatot, miközben a szakszervezet semmilyen ajánlattal nem állt elő.

A vasúttársaságok igyekeznek mielőbb megszervezni a menetrendszerű vonatközlekedést, és a lehetőségeihez képest biztosítani az utasok pontos eljutását. A teljes menetrend szakszerű helyreállítása érdekében a vasúttársaság először az elővárosi vonatokat ezt követően a távolsági és az InterCity járatokat törekszik pontosan elindítani, majd ezt követik a nemzetközi járatok forgalomba állítása.

Az utasok is ennek megfelelően tervezhetik meg utazásukat. Erről természetesen folyamatosan tájékoztatja az utasokat a korábbi megszokott csatornákon: a MÁV-START Zrt. honlapján, valamint a MÁVDIREKT információs központ vonalán a 06-40-49-49-49-es telefonszámon.

Az utasok figyelmét kiemelten felhívjuk arra a változásra, hogy a meghirdetett Volán és BKV járatokon a MÁV-START Zrt. által kibocsátott bérleteket, illetve a MÁV tényleges és családtagi Arcképes igazolványokat, a MÁV-START által kibocsátott START Klub és START Klub Prémiumkártyákat és a BKSZ által kibocsátott bérleteket és kiegészítő bérleteket a mai napon 14 óráig fogadják el. A Volán társaságok járatai a vasúti bérlettel megegyező viszonylatban vehetők igénybe. A vasúti bérletekkel igénybe vehető járatok listája a www.mav-start.hu oldalon érhetik el.

A vasúti bérleteket és a vasúti arcképes igazolványokat a BKV Zrt. a sztrájk felfüggesztését követően hétfőn 14 óráig elfogadja a 2-es, 3-as metró vonalain, a gödöllői és ráckevei HÉV vonalon, az 1, 1A, 3, 4, 6, 12, 14, 19, 28, 37, 37A, 47, 49, 62, 62A jelzésű villamosokon, valamint a 7, 7E, 33, 33E, 54, 55, 68, 84E, 88, 89E, 94E, 97E, 98, 98E, 103, 114, 160, 161, 161A, 162, 162A, 168E, 169E, 172E, 173, 173E, 176E, 198, 200E, 201E, 202E, 213, 214, 260, 261E, 272, 276E jelzésű autóbuszokon. A MÁV-START Zrt. ezzel az intézkedéssel is igyekszik csökkenteni a sztrájk miatt az utazással kapcsolatos kényelmetlenségeket.

A mai napon a belföldön közlekedő InterCity vonatok ? a korábban közölteknek megfelelően ? helyjegy és pótjegy megváltása nélkül vehetőek igénybe. Amennyiben utasaink a sztrájk időszakára szóló utazásukról lemondanak, a fizetett menetdíjat, IC/IP pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatérítjük a pénztárakban.

A sztrájk miatt elmaradó IC, IP vonatokra megváltott helyjegyek, pótjegyek árát kezelési költség levonása nélkül térítjük vissza. A megvásárolt menetjegyek, IC/IP pótjegyek visszatérítése a sztrájk meghirdetésének időpontjától, a sztrájk lemondását vagy felfüggesztését követő 5. nap 24:00 órájáig igényelhető költségmentesen (kezelési költség nélkül). Az egyéb úton benyújtott visszatérítési igényeket a sztrájkot követő egy hónapig van módunkban befogadni.

Ha az utasaink nemzetközi vonat elmaradása miatt mondanak le az utazásról, a Magyarországon váltott nemzetközi menetjegy árának és a helybiztosítási díj kezelési költség levonása nélküli visszatérítésére jogosultak. Más vasút által kiállított menetjegyek árának visszatérítésére nincs lehetőség. Az ilyen jegyeket a kiadó vasút általi visszatérítéshez igazoltatni kell.

A sztrájk miatt a fel nem használt egy útra, illetve menettérti útra érvényes menetjegyek visszatérítésén túlmenően a MÁV-START Zrt. szolgáltatási területére a sztrájk időpontjában, félhavi bérlettel, havibérlettel, vasutas félhavi bérlettel, vasutas bérlettel, tanuló félhavi bérlettel, tanuló bérlettel, 30 napos bérlettel (továbbiakban bérlet) rendelkező ? a sztrájk miatt ? más közforgalmú helyközi tömegközlekedési eszközt térítés ellenében igénybevevő utasok részére utólagos költségtérítést biztosítunk a sztrájk lemondását illetve felfüggesztését követő 7. nap 24:00 óráig.

A költségtérítés lebonyolítására az alábbi előírások vonatkoznak: Amennyiben a bérlettel rendelkező utas, a sztrájk ideje alatt, a bérleten feltüntetett viszonylatban, térítés ellenében más tömegközlekedési vállalat közforgalmú helyközi közlekedési szolgáltatását (VOLÁN, HÉV stb.) vette igénybe, azért részére a MÁV-START Zrt. az átadott tömegközlekedési menetjegyek darabszámának megfelelő mennyiségű, a vasúti bérlet kilométer távolságával megegyező, dolgozók esetében teljesárú, tanulók esetében 50%-os, 2. kocsiosztályra szóló vasúti menetjegy árának megfelelő összeget térít meg.

Egy utas naponta egy oda és egy vissza útra szóló menetjegy alapján igényelheti a költségtérítést. A sztrájk időszakában érvényes bérlettel nem rendelkező utasok részére költségtérítésre nincs lehetőség. Helyi tömegközlekedési menetjegy (pl. BKV jegy) alapján költségtérítésre nincs lehetőség.

A MÁV Csoport továbbra is azon dolgozik, hogy az utasok minél előbb, jelentősebb késések nélkül elérhessék úti céljaikat, a szakszervezet által okozott kellemetlenségekért ezúton is elnézést kérünk! ? mondta el a MÁV Zrt. ? Kommunikációs Igazgatóság.

Szóljon hozzá!