ZETApress

hírportál

Nehézsorsúak

A szovjet rabszolgaságban sínylődő magyarok életéről mutattak be könyvet a minap az Uránia Moziban. Sára Sándor hasonló címen alkotott filmet pár évvel ezelőtt, s ezt adta most ki a veszprémi székhelyű Új Horizont kiadó. A filmben és a könyvben tizennégyen vallanak a Gulagokon eltöltött keserves napjaikról.

Mint Für Lajos előszavában olvashatjuk, a szovjet terror mit sem különbözött a fasiszta módszerektől. Itt is, ott is az emberek százezrei haltak meg ártatlanul. Mégsem lehetett sokáig a vörös fasizmusról beszélni, mert a történelmet mindig a győztesek írják. Hiába tudott a fejlett nyugat a sztálinista módszerekről, a sztálini diktatúráról, a II. Világháborús szövetségese ellen nem beszélhetett. Együtt harcoltak az antifasiszta összefogásban a náci Németország ellen, s egy volt szövetségestől ilyen aljasságot nem volt szabad állítani.

A könyvbemutatón néhány túlélő is emlékezett. Nincs bennük harag, csak jókora keserűség. Mégsem panaszkodtak most sem. A könyv megjelenését sokan támogatták. Kiadásához hozzájárult a Nemzeti Kulturális Alapprogram, a Duna Televízió, az Uránia Mozi, a Terror Háza Múzeum, valamint az Új Horizont folyóirat szerzői, akik az idén honorárium nélkül dolgoztak a negyedévenként megjelenő lapban.

Szóljon hozzá!