ZETApress

hírportál

Támogatás ismeretlenül

Falus a videónTarlós István főpolgármester már péntek reggel leadta az október 12-i újraválasztásához szükséges ötezer támogató aláírást tartalmazó ajánlóíveket, Dr. Falus Ferenc, a demokratikus ellenzék főpolgármester-jelöltje viszont még gyűjtögetheti a szeptember 8-i határidőig. Addig se kampányol, egy szerencsétlen videó miatt eltűnt a nyilvánosság elől.

Augusztus 26-án, kedden 9:45-kor kellett volna az MSZP Jókai utcai Székháza előtt Kunhalmi Ágnessel, az MSZP budapesti elnökével és Tóbiás Józseffel, az MSZP elnökével doorstep sajtótájékoztatót tartania, de 25-én 21 órakor szervezési okokból lemondták. A közös főpolgármester-jelölt másnap délután 16 órakor Horváth Gyula csepeli baloldali polgármester-jelölttel a XXI. kerületi Sétáló utca HÉV-megálló felőli részén tájékoztatta a sajtót, ahol a délelőtti elmaradás okára is rákérdeztek.

Előző nap került nyilvánosságra az a videó, amelyen a strandpapucsos, kempinggatyás jelölt urat a lánya leönti egy vödör jeges vízzel, s a jégdarabok alaposan orrba verik a kis unokát, aki ettől keserves sírásra fakad. A nagyapát ez csöppet sem zavarja, tovább mondja a betanult, semmitmondó szövegét, miközben a háttérben egy ló áll és kaparja egy üres lavórt. Ehhez a lóhoz ? a munkabíró, de nem túl okos állathoz ? hasonlította magát kedd délután Falus doktor Csepelen.

Azt is megkérdezték a médiamunkások, miért nem álltak délelőtt Tóbiás Józseffel együtt a nyilvánosság elé, mire Falus Ferenc elmondta, hogy barátjának egyéb dolga akadt. Ebből újabb bonyodalom keletkezett, mert a pártelnök nemcsak a barátságot, de még az egyszerű ismeretséget is tagadta, ami viszont elgondolkodtató! Az MSZP vezetése hosszas viták után fogadta el a közös főpolgármester-jelölt személyét anélkül, hogy egyáltalán ismerték volna? Eszükbe sem jutott meghívni őt a tanácskozásra, s a doktor úrnak sem jutott eszébe, hogy elmenjen bemutatkozni a Jókai utcai pártszékházba? Úgy támogatták tehát, hogy azt sem tudták, kit is támogatnak! Ezek után hogyan várhatják el a budapestiektől a támogató szavazatokat? Horváth Csabát legalább jól ismertük, s az emberek ? mint azt korábban megírtam ? nem cseredarabok!

A repülők is ismeretlent választottak

Őcsény madártávlatbólNem csak most, de az átkosban is választottak tisztségekre ismeretlenül elvtársakat. 1988 elején az MHSZ Őcsény Repülőklub közgyűlésén a klubelnök megválasztására került sor úgy, hogy a jelölt ? egy szekszárdi nagyvállalat vezérigazgatója ? el sem ment a közgyűlésre, a repüléshez sem volt semmi köze, de MSZMP-tagként számítottak rá és támogatására. (Jómagam akkoriban költöztem oda, s lettem klubtag, korábban a MALÉV RK-ban hőlégballonoztam.) Egy évvel később megint nem jelent meg a közgyűlésen, s az elnöki beszámoló helyett egy üdvözlő levelet küldött, melyben halaszthatatlan elfoglaltságára hivatkozott.

Akkor már a Tolna megyei napilapnak külsőztem, s szerettem volna megkérdezni tőle, mit tett az elmúlt egy évben a klubért, de ezt így nem tehettem meg. Akkor jelölték ügyvezető elnöknek a helyi KSH SZÜV számítástechnikai szakemberét ? aki eljött és bemutatkozott ?, s jómagam azt sem értettem, mi szükség van ezután a korábbi elnökre, akit akkor akartak újraválasztani? Mégsem kérdezhettem, mert az újságot Máté Réka képviselte, s a kolléganő a klubban ejtőernyőzött. Akkoriban vitorlázó-repülni tanultam ? elméletből már levizsgáztam, míg a gyakorlati oktatásom a tavaszi szünetben, a táborban kezdődött ?, s nem akartam, hogy kínos kérdésemért úgy a laptól, mit a klubból kiutáljanak.

A korábbi elnököt egyhangúlag újraválasztották, s Márfai Péter ügyvezető elnök-jelölt is elnyerte a tagság bizalmát. Tavasszal elkezdtem a vitorlázó repülést, majd 1989 végén elköltöztem Szekszárdról, s az őcsényiekkel sem foglalkoztam tovább. 1994 őszén a nyíregyházi Új Kelet parlamenti tudósítójaként egy légi baleset kapcsán beszélgettem Márfai Péterrel, aki az MSZP Bács-Kiskun megyei listáján került be a törvényhozásba. Elmondta, hogy a rendszerváltoztatás után ő vette át a repülőklub vezetését, elődje pedig eltűnt az őcsényiek életéből. Már a nevét sem tudom. Falusra vajon meddig emlékezünk?

Szóljon hozzá!