ZETApress

hírportál

Botka elszigeteli a várost

Kothencz JánosEgyüttműködést várnak Szegedtől a térség polgármesterei! Szeged elszívja az Európai uniós fejlesztési forrásokat a környékbeli települések elől, amivel milliárdos forrásoktól fosztja meg saját magát is. A jelenlegi városvezetés elszigetelő politikája miatt a térségi együttműködések ellehetetlenültek, ezért kevesebb fejlesztési forrás érkezik a megyeszékhelyre és a többi településre is.

Ezen változtatna a következő önkormányzati ciklusban Kothencz János, a Fidesz-KDNP és a Lakótelepi Emberek Érdek-képviseleti Társulása (L. É. T.) mozgalom szegedi polgármesterjelöltje, aki megbeszélésre hívta a környékbeli polgármestereket. A találkozón elhangzott: a megyeszékhely geopolitikailag is háttérbe szorul, mert Temesvár elhúz mellette, és itt az utolsó esély, hogy egy új városvezetés ?a környékbeli településekkel összekapaszkodva? változtasson ezen a helyzeten ? tudatta Botlik Anita.

? Elszalasztott lehetőségek jellemzik Szeged, és a környékbeli települések kapcsolatát. Az Európai Unió nyújtotta lehetőségek ellenére nincsenek közös projektek, sőt, Szeged ellehetetleníti a térséget ? jelentette ki Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. A városvezető erről a problémáról azon a kistérségi polgármesteri találkozón beszélt, amelyet Kothencz János, a Fidesz-KDNP és a Lakótelepi Emberek Érdek-képviseleti Társulása (L. É. T.) mozgalom szegedi polgármesterjelöltje hívott össze. Nógrádi Zoltán szerint a jelenlegi szegedi városvezetés nem is tervezi az együttműködést a környékbeli településsekkel. ? Ez abból is látszik, hogy Botka László, jelenlegi szegedi polgármester újbóli megválasztásáért a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklusban ?Szegednek jutó? 32 milliárd forinttal kampányol, miközben Csongrád megye összesen csupán 25 milliárd forintra számíthat. Ráadásul a megyeszékhely még erre a 25 milliárdra is pályázhat, forrásoktól fosztva meg a kisebb településeket. A jelenlegi városvezetés negatív üzenete a térség számára az is, hogy bár Szegednek törvényi lehetősége lett volna funkcionális fejlesztési térséget kialakítani, és ezáltal az ígértnél is jóval nagyobb forrásokra pályáznia, ezt nem tette meg. Sőt rögzítette, hogy kizárólag közigazgatási határain belül hajlandó gondolkodni. Ez azt jelenti, hogy sem a forrásmegosztásban, sem a közös jövőképen nem kíván együttműködni ? tette hozzá Nógrádi Zoltán.

? Szimbiózisban kell együttműködnünk, az a célunk, hogy hogy kész forgatókönyvünk legyen az összehangolt térségi fejlesztésekre, ha ősszel változik a szegedi városvezetés ? vázolta fel a rendszeressé váló egyeztetések célját Kothencz János. A szegedi polgármesterjelölt a környékbeli településvezetők beszámolói alapján is arra a következtetésre jutott, hogy Szeged az utóbbi 8-10 évben elszigetelődött saját térségétől. Az, hogy a megyeszékhely elszívja a fejlesztési forrásokat a környékbeli települések elől, a szegedieknek is rengeteg kárt okoz. ? Itt az ideje, hogy ezeket a szálakat összekössük, mert csak a térségi kapcsolatok újraélesztésével lehet ismét feldolgozóipar Szegeden. Ekkor kerülhet vissza például a konzervgyár, és az az élet, amely Szegedet jellemezte korábban ? fogalmazott Kothencz János.

A közös projektek nem csak a térségi településeknek, hanem Szegednek is többlet-milliárdokat hozhatnak ? hangsúlyozta. Új munkahelyek keletkezhetnek, feldolgozó- és könnyűipar létesülhet, utak újulhatnak meg a megyeszékhelyen és a Szeged környéki településeken egyaránt. A találkozón Mórahalom, Üllés, Öttömös, Tiszasziget, Zsombó, Ferencszállás Domaszék, Bordány, Pusztamérges és Zákányszék hivatalosan is képviseltette magát, míg Deszkről a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje vett részt. A megbeszélésen döntöttek arról, hogy együttműködési megállapodást és közös stratégiát készítenek elő.

Szóljon hozzá!