ZETApress

hírportál

Gyerekes konfliktusok

Varga ZoltánMinden századik szálláshelyen tűnt már el gyerek. Volt, hogy rottweiler vigyázott az eltűnt kicsire ? tudatta Kolma Kornél, a SAKKOM ügyvezetője. Gyakoriak a kisebb-nagyobb konfliktusok a kisgyermekesek és gyermektelen üdülők között. A többség csak fél éves kor felett utaztatná a babát ? derült ki a Szállás.hu friss felméréséből.

Nagyjából minden századik szállásadónál előfordult már, hogy elveszett egy gyerek, még az is megesett, hogy az alvó kicsit a házőrző rottweiler mellett találták meg. Hatból egy szülő kapott már negatív reakciókat, amikor az üdülésre kisgyermeket is vitt magával. A többség eleve nem utaztatná a fél évesnél fiatalabb babákat, a gyermektelenek negyede ráadásul csak egy évesnél idősebbeket látna szívesen a szálláshelyeken. ? Legtöbbször csak megvető pillantásokat kapnak a kisgyermekes szülők, ritkábban kéretlen tanácsokat is ad a többi szállóvendég ? mondta Varga Zoltán, a Szállás.hu ügyvezető igazgatója.

A szállóvendégek a kisgyerekek sírását vagy hangoskodását tolerálják legkevésbé. Ugyanakkor úgy tűnik, a nyilvános szoptatás is tabu: a kutatásban részt vevők ötöde ezt tartja a legnagyobb konfliktusforrásnak. ? Negatív visszajelzést emiatt csak kevesen kaptak, mert a legtöbben igyekeznek máshogy megoldani a baba etetését ? magyarázta Varga Zoltán. A szülők legkínosabb utazási élményei többnyire a higiéniai szabályok megsértéséhez kapcsolódnak. ? Többen leírták például, hogy az úszópelenka ellenére futólépésben kellett távozniuk a medencéből, vagy hogy pont a pincért terítette be főzelékkel a baba. Mindezek kapcsán sok szívderítő fotót mi magunk is kapunk a minden év márciusában meghirdetett babafotó pályázatunkra ? szemezgetett a szülők történeteiből a portál vezetője.

Etetőszék és babaágy kell

A kisbabával nyaralók még mindig a speciális bútorokat, felszereléseket hiányolják leginkább a szálláshelyekről. ? Többször is megjegyezték, hogy a főszezonban nem volt elég etetőszék az éttermekben, vagy hogy rácsos kiságy helyett a babának nem megfelelő utazóágyat kaptak. Igaz, sokan ilyenkor is feltalálták magukat, például ha csak zuhanykabin volt, a mosdókagylóban fürdették a kicsit ? mondta Varga Zoltán. A kisgyermekesek mintegy 20 százaléka ugyanakkor több babás programot, kikapcsolódási lehetőséget szeretne a szálláshelyeken ? például játszósarkot, pancsolót, esetleg kicsiknek szervezett foglalkozásokat. Minden tizedik szülőnek sokat jelentene, ha lenne szakképzett gyerekfelügyelet, amelyre egy-egy óra erejéig rábízhatnák a gyermeket. ? Több szállásadó is jelezte, hogy bár nincs ilyen szolgáltatásuk, azért vállalták a bébiszitterkedést, ha a fiatal pár már nagyon szeretett volna kettesben maradni ? tette hozzá a Szállás.hu ügyvezetője.

Százból egyszer eltűnik a gyerek

Jelenleg a szálláshelyek mintegy harmada alkalmaz külön kisgyermekekre vonatkozó szabályokat. Az úszópelenka használatát például szinte minden medencével rendelkező helyen kötelezővé tették, emellett jellemzően a vendégházakban kérik, hogy a háziállatokat a gyerekek ne etessék, simogassák. ? A legáltalánosabb, gyakran ki sem mondott elvárás az, hogy a szülők ne hagyják felügyelet nélkül a gyerekeiket, nyaralás alatt azonban még nehezebb ezt betartani ? mondta a Szállás.hu ügyvezető igazgatója. Nagyjából minden századik szállásadónál előfordult már, hogy elveszett egy gyerek. A vendégek válaszai alapján gyakori, hogy a strandon/fürdőben összetéveszti a szüleit egy idegennel a kisgyerek, vagy valami érdekesség annyira leköti a figyelmét, hogy eszébe sem jut visszamenni. ? Találtak meg alvó gyermeket a házőrző rottweiler mellett vagy a mélyen lelógó asztalterítő alatt. A szállodákban pedig sokszor a lift segíti a gyerekek varázslatos eltűnését ? mondta Varga Zoltán.

A felmérés háttere

A Szallas.hu Magyarország piacvezető szálláskereső oldalaként végzett felmérést a kisgyermekkel utazók megítéléséről és tapasztalatairól. A kutatás online megkérdezéssel zajlott, az adatok felvételére február 20-a és március 3-a között került sor. A nem reprezentatív felmérés eredményei 674 magyarországi szállásadó és 1643 magyar lakos válaszain alapulnak.

A Szállás.hu

A 2008-ban indult portál az eNET és a Magyar Hotel Monitor felmérése szerint jelenleg Magyarország legnagyobb szállásfoglaló oldala. Ma már nyolc országban több mint 13 ezer hotel, panzió, apartman és vendégház kínálatát közvetíti az utazni vágyóknak, akik számos szűrési lehetőség (szállás típusa, wellness szolgáltatások, fizetőeszközök) segítségével találhatják meg a számukra megfelelő ajánlatot. A honlapnak több mint hétszázezer regisztrált felhasználója van, és havonta mintegy másfél millió látogató keresi fel. A szálláshelyek kiválasztását több mint 160 ezer független vendég értékelése könnyíti meg.

Szóljon hozzá!