ZETApress

hírportál

Holnap választ az ország

Visszaadhatja a szavazópolgár azt a szavazólapot, amelyen a feltüntetett jelöltekre nem óhajt szavazni, tudtuk meg Rytkó Emíliától, az OVI vezetőnőjétől a Duna Palotában a ma délelőtti sajtótájékoztatón. Mivel ez a szavazólap már le van pecsételve, a következő választópolgár sem kaphatja meg, hiszen minden szavazó csak azt a szavazólapot köteles elfogadni, amelyet jelenlétében bélyegez le a szavazatszámláló bizottság tagja. A visszaadott lepecsételt szavazólapot tehát a fel nem használtak között kell majd kötegelni, s az urnából hiányzóként kell majd nyilvántartani az urnazárást követő végelszámoláskor.

Az Országos Választási Iroda vezetőnője elmondta, hogy holnap 165 tízezer lakosnál népesebb településen 2079 önkormányzati képviselői helyről fognak dönteni, s 1415 mandátum sorsa az úgynevezett kompenzációs listáról dől el. A 3009 tízezer főnél kisebb településen 21 ezer 565 helyről döntenek. A mandátumokért 88 ezer 700 jelölt száll ringbe, közülük 36 ezer 087 főt 691 szervezet delegált, míg a többi 52 ezer 613 jelölt függetlenként indul a holnapi választáson.

A kisebbségi képviselőket 199 ezer 789-en választhatják. Rájuk csak 1450 szavazókörben lehet voksolni, mely a tízezer 951 általános szavazókörhöz képest csekély mennyiség. Választásuk most először tér el az eddig megszokottól. Most csak az lehet választó és választható, aki július 15-ig nyilatkozott arról, hogy melyik kisebbséghez tartozik, s csak annak a jelöltjeire ? maximum öt főre ? szavazhat.

A tízezer főnél kisebb településeken a polgármesterre és a képviselőtestületet megválasztó kislistára lehet szavazni, míg az ennél nagyobb településeken polgármestert és önkormányzati képviselőt választhatunk, valamint a megyei, vagy fővárosi pártlistára szavazhatunk. Budapesten egy negyedik szavazólapot is kapunk, melyen az öt főpolgármester-jelölt között választhatunk. A választásról a 143 hazai akkreditált újságíró mellett 34 külföldi kolléga is tudósít. Ők 18 országból érkeztek. Nemzetközi megfigyelők most nem ellenőrzik a szavazás tisztaságát.

Pártdelegáltak minden szavazókörben

Egy-egy szavazatszámláló bizottság minimum öttagú, melynek három tagját a képviselő-testület választotta. A további tagokat a pártok, illetve a jelöltállító szervezetek vagy független jelöltek delegálták. A 25 ezer 451 delegáltból a FIDESZ 7333 főt, az MSZP 6511 főt, az SZDSZ 1265 főt, míg az MDF 955 főt küldött a bizottságokba. Az előkészületek eddig már négybillió 340 millió forintot emésztettek fel, melyben benne van a nyolcmilliónál is több választópolgár részére elkészített ötvenötmillió szavazólap elkészítése is. Az elmúlt 72 napban, valamint a holnapi választásokon negyven-ötvenezer fő dolgozik a sikeres lebonyolításért.

A Vas megyei Peresznyén jelölt híján a polgármester választás marad el, míg az ország további 11 településén kislistás választás nem lesz. Mindegyik településen, négy hónapon belül kell az időszakos választásokat megtartani. Más a helyzet azon a 24 településen, ahol a kisebbségi önkormányzati választás marad el. Náluk nem lesz lehetőség időszakos választások kiírására, ők legközelebb csak négy év múltán voksolhatnak.

A Duna Palotába 1994-ben költözött az OVI a közeli METESZ épületéből. Munkájukat korszerű informatikai rendszer segíti. Deményné Kertész Krisztina, az OVI informatikai vezetője arról beszélt, hogy a munkába a 280 okmányirodai, valamint 1800 kistelepülési számítógép segítségét vették igénybe. Már a névjegyzékek összeállítása, illetve a szavazókörök kijelölése is ezek alapján történt. Az adatszolgáltatás is elektronikus úton történik majd, s ehhez korszerű adatvédelem is társul a hackerek és krackerek ? a jó és rosszindulatú támadók ? akcióinak kivédésére. Reggel hat órától minden páratlan órában frissítik az Interneten a napközbeni részvételi arányt, majd az este hétórai urnazárás után folyamatosan tájékozódhatunk az eredményekről.

Az OVB a törvényesség őre

Dr. Szigeti Péter, az OVB elnöke elmondta, hogy tevékenységüket több törvény és végrehajtási utasítás határozza meg. Eddig alig pár tucat jogvitában kellett állást foglalniuk. Jóval kevesebb döntést kell hozniuk majd, mint az országgyűlési képviselő-választásokon, mert helyi kérdésekben első fokon a helyi, míg fellebbezéskor másodfokon a területi választási bizottság dönt. Ez utóbbi döntéssel szemben aztán bírósághoz lehet fordulni. Az Országos Választási Bizottsághoz csak azok az ügyek jutnak el, amelyek a területi választási bizottságokon kezdődnek el első fokon.

Az OVB eddigi állásfoglalásai nem kötelező, csak tájékoztató jellegűek voltak. Feladatuk volt továbbá a jelölő szervezetek nyilvántartásba vétele is. A választások éjszakáján ők jelentik majd be az ideiglenes eredményt, majd egy későbbi időpontban a hivatalos végeredményt, s az Országgyűlésnek is be kell majd számolniuk a választások tisztaságáról. Reméljük, hogy nem kell majd a választások eredményét negatívan befolyásoló dolgokról is jelentést tenniük, és sehol sem kell majd emiatt megismételni a szavazást!

Szóljon hozzá!