ZETApress

hírportál

Autó nélkül Budapesten

Európai Autómentes Nap 2013Családi programokkal készül a fejlesztési tárca a Fővárosi Autómentes Napra. Budapest Főváros és a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) szervezésében idén is megtartják az Európai Mobilitási Hét záróeseményeként a Fővárosi Autómentes Napot a forgalom elől elzárt Andrássy úton, szeptember 22-én, vasárnap ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ? mint az egyhetes kampány nemzeti koordinátora ? önálló standon várja az érdeklődőket családi és környezettudatos közlekedésre buzdító programokkal. Budapesten 2002-től rendezik meg a Fővárosi Autómentes Napot, amelynek során az Andrássy út egy szakaszán nem lehet autóval közlekedni, és a területet megnyitják a gyalogosok és kerékpárosok előtt. Ezen a napon a közszolgálati, a civil és az üzleti szféra szereplői számtalan színes programmal várják az érdeklődőket 0-tól 99 éves korig. Az Autómentes Nap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet: a közlekedéssel kapcsolatosan hozott mindennapi döntéseink alapvetően befolyásolják környezetünket, az életminőségünket és egészségünket. A programok nagy része a környezettudatos, fenntartható közlekedési módok használatát népszerűsíti, mindezt játékos, oktató formában.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezésében a zenei előadók mellett (Kerekes Band, Alma együttes, Málna együttes) kézműves foglalkozások, iparművészeti workshop, arcfestés és kerékpáros bemutató is lesz, de a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) jóvoltából elektromos-autókiállítást is megtekinthetnek a látogatók, sőt ki is próbálhatják az elektromos gokartokat. A Közlekedéstudományi Intézet Életúton programja keretében a biztonságos közlekedésre nevelő bemutatók, játékos programok, szimulátorok várnak minden korosztályt a helyszínen.

Az Európai Autómentes Napot nemcsak a fővárosban, hanem az ország számos településén megtartják az Európai Mobilitási Hét záróakkordjaként. Magyarország 12. alkalommal rendezi meg a programsorozatot, amelynek célja, hogy a környezettudatos és biztonságos közlekedést népszerűsítő programok hozzájáruljanak az egészségesebb és biztonságosabb városi környezet kialakulásához. Az idei esztendőt az Európai Unióban a Levegő Évének nyilvánították, ehhez kötődik a Mobilitási Hét mottója is: Tiszta levegő ? mozdulj érte! Az Autómentes Nap részletes programja az interneten elérhető.

Szóljon hozzá!