ZETApress

hírportál

Ünnepi készülődés

Ünnepi tűzijátékBudapest mellett a Balatonon is ünnepségeket, tűzijátékokat rendeznek. Együtt az ország-szlogennel rendezik meg az idei augusztus 20-ai ünnepségeket ? tudtuk meg délelőtt. A Parlament Vadásztermében épp egy hete Szent István kenyerét, majd az Ország tortáját és Cukormentes tortáját is megkóstolhattuk.

Az idei rendezvények különlegessége, hogy a Nagyon Balaton eseménysorozat keretében számos tóparti városban is színes családi programokkal, koncertekkel és tűzijátékkal emlékeznek a magyar állam alapításának évfordulójára. A programokra több százezer vendéget várnak határon innen és túlról ? ismertette a szervező Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), valamint az együttműködő szervezetek, köztük az MTVA, a Margitszigeti Szabadtéri Színház, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a VOLT produkció vezetői.

Budapesten, a hagyományoknak megfelelően 20-án reggel katonai tiszteletadás mellett vonják fel Magyarország lobogóját, majd következik a tisztavatás 9 órakor a Hősök terén és családi programok 10 órakor a Clark Ádám téren és a budai Várban. Délután 5 órakor kezdődik a Szent István-bazilikában az ünnepi szentmise, majd a Szent Jobb-körmenet, este 9 órakor pedig a tűzijáték 3 uszályról, valamint a Lánchídról.

Már az ünnep előtt két nappal, augusztus 18-án, vasárnap megkezdődik a Nagyon Balaton elnevezésű rendezvénysorozat. A teljes régiót érintő program keretében három nap alatt több helyszínen ? Balatonbogláron, Balatonlellén, Zamárdiban, Zánkán, Siófokon, Veszprémben, Balatonfüreden, Tihanyban, Révfülöpön, Fonyódon és Keszthelyen ? tartanak majd koncerteket, sport-, családi- és gyermekprogramokat.

Balatoni Monika, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az ünnepi szlogenre utalva hangsúlyozta, augusztus 20-a mindig erőt adott a magyaroknak, és a júniusi árvíz is megmutatta, hogy az ország képes együtt mozdulni. A két helyszínről szólva elmondta: Budapest a tradíció, míg a Balaton a lendület és a fiatalosság jelképe lesz. A Balatonra is többszázezres tömeget várnak, és az M7-es autópályán jelentős forgalomra számítanak, ezért most az Autópályakezelő Zrt. képviselője is az operatív törzsben ül majd.

Az operatív törzs központja a KIM Kossuth téri épületében lesz, és a testületnek lesz egysége a Balatonnál is. Mintegy 12 ezer ember vesz majd részt az események lebonyolításában, biztosításában, és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) minden egysége dolgozik majd a rendezvények idején. Kérdésre válaszolva elmondta, az állam összesen 250 millió forintot költ az ünnepi rendezvényekre, ebből 150 milliót a tűzijátékokra. A közreműködő szervezetek és önkormányzatok vállalásai nagyjából százmillió forinttal teszik olcsóbbá a nemzeti ünnepet. A részletes program idekattintva elolvasható.

A tűzijáték megrendezését a közbeszerzésen ugyanaz a cég nyerte el, mint tavaly. Ugyanaz a zene szól majd és ugyanaz a látványvilág lesz látható a budapesti és a balatoni tűzijátékok idején ? tette hozzá. A változások között említette, hogy a budapesti tűzijáték után várhatóan sokan nem mennek majd haza, mert a Naphegy lábánál, a Dózsa György téren ingyenes Ákos-koncertet tartanak.

Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója egyebek mellett arról beszélt, legnagyobb rendezvényük a Mesterségek Ünnepe lesz a budai Várban, ahol kézműveseik mintegy félszáz műhelyben mutatják be mesterségbeli tudásukat. Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: 19-20-án, hétfő-kedden a Széll Kálmán térről gyakorlatilag egy-két percenként indulnak majd járataik a várba, és kisegítő járatot is indítanak majd a Deák Ferenc térről 216-os jelzéssel.

Vitézy vezérigazgató hozzátette: külön, részletes tájékoztatást adnak majd a forgalmi változásokról, amelyek már 19-én érintik a járatokat. Közölte, a budai belváros lényegében zárva lesz a közúti forgalom előtt, ezért arra kért mindenkit, lehetőleg tömegközlekedéssel érkezzen a tűzijátékra. Elmondta azt is, hogy az Ákos-koncert miatt több járat menetidejét is meghosszabbítják, sűrítik, és mind a három metró járni fog; az utolsó szerelvények hajnali negyed 2-kor indulnak a Deák tértől. Azt is kérte, hogy akik a Balaton felől érkeznek késő este Budapestre, lehetőleg a Rákóczi hídon, vagy az M0-son közelítsék meg a pesti oldalt!

Lencsó Rita, az MTVA sajtófőnöke azt közölte: ahogy a korábbi években is, a közmédia közvetíti az ünnepi eseményeket, ugyanakkor a hagyományos programok mellett egyebek mellett jelen lesznek a balatoni helyszíneken, valamint Budapesten, a Lánchíd mellett felállított szabadtéri színpadon. Ott a gyerekcsatornák műsorvezetői és a tévémaci is várja a gyerekeket, később pedig a Dankó Rádió színes programja várja a nézőket. Ifjabb Sánta Ferenc Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész és prímás zenekarával népszerűsíti a rádiót. A Felszállott a páva díjnyertesei 18:30-tól 40 perces fergeteges műsort adnak, amelyet 20:15-től az m1 és a Duna World nézői is megtekinthetnek. Lencsó Rita az idei ünnep különlegességének nevezte, hogy 21:35-től Erkel Ferenc: István király című, ritkán játszott operáját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadról közvetíti majd a köztelevízió. Szörényi?Bródy rockoperája ugyanakkor fut majd az RTL Klubon.

Lobenwein Norbert, a VOLT produkció fesztiváligazgatója, a Nagyon Balaton fesztivál szervezője arról beszélt, tíz helyszínen lesznek jelen a régióban, és több helyen együttműködnek az önkormányzatokkal. A szervező a programok között említette a 18-ai, vasárnapi LGT koncertet az alsóörsi Európa-kempingben, valamint a zamárdi, zánkai, a siófoki, a veszprémi, a balatonfüredi, a tihanyi, a révfülöpi és a keszthelyi fesztiválokat, utcabálokat, melyeken mások mellett fellép a Quimby, a Kaláka, Palya Bea, Szalóki Ági, Fenyő Miklós, valamint dzsesszegyüttesek.

2 hozzászólás

  1. A Magyar Evezős Szövetség ez évben ünnepli megalakulásának 120. évfordulóját. E jeles eseményt egy dunai vízi felvonulással ünneplik meg augusztus 20-án, kedden. Az eseményen közel 300 evezős vesz majd részt, a vízen 80-100 evezős hajó felvonulása várható. Az evezősök (nyolcasok, négyesek, négypárevezősök, túrahajók, fixüléses hajók) a Hajógyári-öböltől eveznek le a Lágymányosi-öbölig, ahol a kikötés után aláírják az esemény zászlóját. A vízi felvonulás 14 órakor indul a Hajógyári-öbölből, elhalad a Margitsziget melletti budai ágban, ezután ér a Parlament elé, és halad tovább a Lágymányosi-öbölig. Az előzetes regisztrációnak köszönhetően minden vízre szálló nevével ellátott pólót kap ajándékba.

  2. Kutyapánik az augusztus 20-i tűzijáték idején. A tűzijáték hang és fényhatással jár. Állatvédő Egyesületünk javasolja, hogy az ünnepi rendezvényekre kutyát és más házi kedvencet ne vigyünk magunkkal, hiszen a máskor nyugodt, szelíd háziállatunk számára a tűzijáték pánikot okoz. Az állatok a sokkhatástól elszökhetnek, de akár félelemből támadhatnak / haraphatnak is. Állataink számára a durrogás idejére biztosítsuk a zárt, hangtól tompított helyet. Megelőző intézkedésekkel a kóborrá váló állatok számát csökkenthetjük, illetve a felelős állattartást segíthetjük elő. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetőek az állati problémák, balesetek, az ünnep pedig önfeledt és boldog lehet.