ZETApress

hírportál

Mesebeli lovaink Fóton

Intenzív komplex terápiás nyári táborok Fóton a MOL Új Európa Alapítvány támogatásával, avagy Lovak a magyar népmesékben és mondákban. Július 1-7. között szervezte meg a Magyar Lovasterápia Szövetség (MLTSZ) a Lovak a magyar népmesékben és mondákban elnevezésű tábort a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) fóti Lovasterápiás Központjában.

A táborban főleg értelmileg akadályozott, tanulási és magatartásproblémás, autizmussal élő, hiperaktív, figyelemzavarral küzdő gyermekek vettek részt. A 14 kisiskolás korú (6-12 éves) gyermek a táborban minden nap megismerkedett egy olyan népmesével, amelyben a ló fontos szerepet tölt be. A meséket reggelente meghallgatták, majd el is játszották a történeteket. A délelőtti lovasterápiás fejlesztőprogram lovastorna, önálló lovaglás és lovas színjátszás volt.

A táborban a lovasterapeutákon kívül külsős terapeuták is részt vettek, akik szintén a mesék történetéhez kapcsolódva építették fel saját fejlesztő foglalkozásaikat. A hét folyamán volt mozgásfejlesztés, kognitív fejlesztés, finom motorika-, testséma-, téri tájékozódás- és beszédfejlesztés, vízi torna és kreatív foglalkozások – tudtuk meg Pethő Zsófitól.

A kreatív foglalkozásokon a történetekhez illusztrációkat készítettek a gyerekek különböző technikákkal, amelyekből mindenki egy saját ?lovas mesekönyvet? állított össze. A programok során cél volt az egyéni képességek és készségek fejlesztése, a közös munka, a közös tervezés és megvalósítás, az együttműködés megtapasztalása, a kompromisszumkészség kialakítása, mindez az élményterápiás foglalkozásokon keresztül. A tábor nagyon jó hangulatban telt, a gyerekek élvezték a színes programokat, melyek egyszerre nyújtottak szórakozást és sokféle terápiás megsegítést. Az MLTSZ munkájáról további információ olvasható a Lovasterápia.hu weboldalon.

Szóljon hozzá!