ZETApress

hírportál

Több ezren az eltűntekért

Ezer lámpás az éjszakábanHatalmas sikerrel és rekorddal végződött az Ezer Lámpás Éjszakája. Több mint tízezren vettek részt május 25-én, szombaton az ország hat városában megrendezett civil kezdeményezésen ? tudatta a tv2 Sajtószoba.

Az Eltűnt Gyerekek Világnapján idén harmadik alkalommal került megrendezésre az Ezer Lámpás Éjszakája, melynek ötletadója és szervezője a tv2 műsorvezetője, Kárász Róbert. Budapesten közel nyolcezren látogattak ki az ’56-osok terére, míg Pécsett, Kecskeméten, Székesfehérváron, Győrben és Békéscsabán közel ugyanennyien vettek részt az egész napos eseményen. Országos szinten több, mint 40 koncerttel, civil és felvilágosító, valamint gyerekprogramokkal várták az érdeklődőket.

6500 lámpás ? újabb rekord született

Sikerült megdönteni az eddigi rekordot, amellyel az eltűnt gyerekek életútjára hívták fel a figyelmet a szervezők. A résztvevők hat nagyvárosban összesen hat és fél ezer világító lufit engedtek egy időben a magasba, hogy a fény mutassa a hazafelé vezető utat a sötétben a csellengő fiatalok számára. Ezzel a flashmob akcióval emlékeztek meg az eltűnt gyerekekről.

Nemzetközi üggyé válhat az Ezer Lámpás Éjszakája. Az eltűnt gyerekek ügyét idén az amerikai tulajdonú Xerox cég karolta fel. Kárász Róbert abban állapodott meg a vállalattal, hogy ezt a világon egyedülálló kezdeményezést az Egyesült Államok mellett az Európai Parlament képviselőivel is ismertessék meg, hogy minél több ország csatlakozzon az ELÉ-programjához. Az ötletgazda egyébként tavaly nemzetközi díjat és elismerést kapott a tv2 anyacégétől, a PRO7 SAT1 Grouptól.

12 megkerült gyerek, 3 élelmiszer és egy új alkalmazás

A kampány évről évre bővíti azon élelmiszerek körét, amelyeken eltűnt gyerekek fényképei és adatai láthatók. Eddig 12 eltűnt fiatalt sikerült megtalálni. Az Alföldi Tej és a Szentkirályi Ásványvíz után egy szeletelt toast kenyérrel a Bakerman Pékség is csatlakozott a programhoz. A civil kezdeményezés másik nagy áttörése lehet az Arc a tejes dobozon elnevezésű alkalmazás, melyet a Facebook-ra fejlesztettek ki. Segítségével sokkal gyorsabb lehet az eltűnt gyerekek felkutatása. Az ORFK adatai alapján tavaly 16 ezer fiatalkorú eltűnését jelentették be, jelenleg 1300 fiatalkorút keresnek a rendőrök.

Szóljon hozzá!