ZETApress

hírportál

Az utolsó emelés

Kritikus tömegIsmét több tízezer biciklistát vártak a rendezők a Critical Mass kerékpáros felvonuláson, amelyre tegnap délután utoljára került sor Budapesten. A menet 16 órakor indult a Szent István park alatti alsó rakpartról, majd 16 kellemes kilométer megtétele után a Városligetbe érkeztek. Itt több ezer kerékpárt emeltek a magasba, s ezzel a 2004-ben megkezdett sorozat véget ért.

A résztvevők a Pesti rakpart, Petőfi híd, Budai rakpart, Lánchíd, Andrássy út útvonalon a mindennapos kerékpározás népszerűsítése mellett a légszennyezés csökkentéséért is demonstráltak. A városligeti napozóréten az érkezőket a Levegő Munkacsoport és a Vízművek jóvoltából egy lajtos kocsi várta, amelyből friss finom vizet ihattak. Környezetvédelmi szempontból eldobó pohár nem volt, így kulacsról, pohárról mindenkinek magának kellett gondoskodnia.

A lajtoskocsinál a civil szervezet önkéntesei aláírásokat gyűjtöttek az elektromos buszok hazai bevezetésének elősegítése céljából, hogy a dízelbuszok ne dörgöljék a kormot a bringások orra alá. A résztvevők segíthették Chuck Norrist is, hogy a Kossuth Lajos utcában helyet szorítson a bringásoknak és a gyalogosoknak egy kampány keretében. Részletek idekattintva találhatók.

A hagyomány folytatódik

A Magyar Kerékpárosklub tegnap megtartotta ? reményei szerint hagyományt teremtő ? első Kerékpárosklub Szevasz Tavasz! ? rendezvényét a budapesti Carl Lutz rakparton. A tervek szerint a jövőben ez az esemény viszi majd tovább a Critical Mass gondolatot, de már nem demonstrációként, hanem magának a kerékpározásnak, valamint a Magyar Kerékpárosklub elért sikereinek az ünnepléseként.

Holland Nagykövetség segítségével a Magyar Kerékpárosklub egy napra Budapestből Amszterdamot varázsolt a rakparton, ahol a 2013. tavaszi Bringázz a munkába! ? kampány hivatalos útnak indítására is sor került. Bert van der Lingen, a Holland Nagykövetség nagykövet-helyettese magyarul üdvözölte a megjelenteket.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviseletében Csepreghy Nándor, fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár tájékoztatást adott a kerékpáros fejlesztések volumenéről. Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója hosszasan sorolta Budapest jövőbeli kerékpáros terveit. Majd Scherer Péter, Bam! ? nagykövettel és bringás gyerekekkel közösen útjára indították a 2013. tavaszi Bringázz a munkába! (Bam!) ? kampányt.

Csepreghy Nándor, helyettes államtitkár kerékpárral érkezett a helyszínre, majd köszöntőbeszéde után két keréken ki is próbálta az ügyességi pályákat. A helyszínre látogatók gyermek-ügyességi és kresz-pályákat, Pedelec tesztpályákat próbálhattak ki, megcsodálhatták a lélegzetelállító freestyle bemutatókat és gyorsasági versenyeken vehettek részt.

A Bringázz a munkába! (Bam!) ? kampány

A Magyar Kerékpárosklub a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium partnereként idén immár hatodik éve szervezi legnépszerűbb kerékpáros kampányát, a Bringázz a munkába! (Bam!) ? kampányt. A játék során a résztvevők egy online naptárban gyűjtik letekert kilométereiket, és ha április 22-e és május 25-e között legalább 8 alkalommal kerékpárral mennek munkahelyükre (vagy bárhová a városban), a kampány végén díjakat nyerhetnek, többek között repülőjegyet Amszterdamba, a kerékpározás ? egyik ? európai fővárosába. Az idei tavaszi kampány fő-üzenete: A biciklizés gyermekkori örömét nem lehet elfelejteni!

2013. május 9-én, csütörtökön a Kerékpárosklub ismét megszervezi Budapest és az ország több városának legforgalmasabb kerékpáros csomópontjain a már hagyománnyá vált Bam! Bringás reggeliket. Aktivistáink reggel fél 7-től várják a bringával érkezőket péksüteménnyel, üdítővel, kávéval és gyümölcsökkel. A pontos helyszínek a Kerékpárosklub honlapján kerülnek majd közzétételre. További Bringázz a munkába! ? információ idekattintva olvasható.

1 hozzászólás

  1. A kerékpározást nagyon jó sportnak tartom, de Budapesten az autók között nem éppen ideális. Egyre több a kerékpárút, ahol ész nélkül hajtanak a bringások, ám nemcsak ott! Úgy tudom, ahol van kerékpárút, ott azt kellene használniuk, de sajnos erről sokan elfelejtkeznek és a járdán kerülgetik a gyalogosokat. Egy időben figyelmeztettem őket, ám csak gorombaságokat kaptam tőlük, így feladtam a “társalgást”… Ahogy szabálytalanul vágnak át a kereszteződésnél, fütyülnek a záróvonalra, az autósokra, akik vészfékezéssel próbálják elkerülni a gázolást… Felőlem bringázzanak, aki szeretne, de tartsák be a szabályokat! Értelmesebb dolog volna kirándulásokon, a természetben bicajozni… Azt nem bánom, hogy nem fogják többé a várost ellehetetleníteni a bringaemelős “örömünnepükkel”…