ZETApress

hírportál

Innovációs sikerünk

WinnersMagyar projekt nyerte az amerikai innovációs versenyt. A szilícium-völgyi Singularity University Budapesten rendezett döntőjének két győztese ? a magyar Juhász Márton és a lengyel Aleksandra Orchowska ? nyáron elutazhat a NASA kaliforniai kutatóbázisára ? tudatta Szabó Linda.

A NASA és Google által alapított amerikai egyetem, a Singularity University közép-kelet- és dél-kelet-európai innovációs versenyének döntőjében két győztest hirdettek: Juhász Mártont Magyarországról és Aleksandra Orchowska-t Lengyelországból. A Design Terminálban tegnap megrendezett verseny döntőjében 10 régiós projekt versenyzett a NASA kutatóbázisára szóló két 25 ezer dollár értékű ösztöndíjért. Az innovációs versenyen olyan innovatív projektekkel pályáztak, amelyek képesek lehetnek arra, hogy egy millió ember életén javítsanak három év alatt, bármilyen exponenciálisan fejlődő technológia használatával.

Juhász Márton GyroSet nevű, a fejmozgás érzékelésével működő, a mozgásképtelenek kommunikációjának és közlekedésének segítésére kifejlesztett rendszere meggyőzte a zsűrit, így Márton idén nyáron kiutazhat a Singularity University három hónapos képzésére. Márton egy kórház mellett él és számos nyaktól lefelé megbénult emberrel találkozik nap-mint-nap. Ezek az emberek mozgásukat leginkább egy szájjal mozgatható joystick segítségével tudják kontrolálni, ami azonban látásukban korlátozza őket. Ezért fejlesztette ki a gyroSet nevű rendszert, amely a fejmozgás érzékelésével irányítja a végtagjaikat mozgatni nem tudók kommunikációját és közlekedését.

A verseny másik győzteseként a zsűri, Aleksandra Orchowskát hirdette ki, Cukeriada nevű projektjével. A Cukeriada a cukorbeteg gyermekek számára kifejlesztett játék és mobilalkalmazás, amelynek segítségével a cukorbeteg gyerekek játékosan tanulják meg betegségük tüneteit és építik be életükbe a kezelésük alapjait. Így a betegséggel járó folyamatos kezeléseket nem traumaként élik meg, hanem magától értetődő módon válik életük részévé.

A két győztes idén nyáron utazhat ki a NASA kaliforniai kutatóbázisán fekvő Singularity University-re, ahol megismerkedhetnek a legújabb technológiai trendekkel és innovációkkal, amelybe az űrtechnológiától kezdve, a 3D nyomtatókon keresztül az alternatív közlekedési eszközökig (pl. Tesla autó) szinte minden beletartozik. Az igen intenzív képzést során megismerkednek a Szilícium-völgy most induló garázs-vállalkozásaival (start-upjaival), és betekintést nyernek a legnagyobb cégek és szervezetek működésébe is. Arra is esély nyílik, hogy a kurzus végére létrejövő vállalkozásokat a Szilícium-völgy legnagyobb cégeinek vezetői mentorálják, hiszen a résztvevők bizonyos esetekben befektetői tőkét kapnak ahhoz, hogy megfelelő ötlet és rátermettség megléte esetén beindítsák saját vállalkozásukat.

Szóljon hozzá!