ZETApress

hírportál

Útfelújítás és térfigyelés

Átadták az idei 150-ik kilométert a felújított fővárosi úthálózaton a szeptemberi tanévkezdés előtt. Ezzel az év végéig tervezett kétszáz kilométer háromnegyed része elkészült, tudtuk meg a ma déli sajtótájékoztatón. Jövőre újabb 150-200 kilométer felújítása kezdődik, mert az útfelújítás nem lehet kampányfüggő.

Mint a főpolgármester elmondta, három év alatt megújul majd a fővárosi kezelésű utak negyven százaléka. Tavaly nyolcvan kilométert újítottak fel. Minden budapesti kerületben végeztek munkálatokat összesen 172 útszakaszon. A felújítás nem csak az útburkolatot érintette, hanem a kéreg alatt futó víz- és gázvezetékeket, valamint a csatornákat is.

Idén kormánytámogatással 21,1 milliárd forintot fordítanak felújításra. Ebből a kormány 12,3 milliárdot, a főváros a további 8,8 milliárdot állja. Kátyúzásra további 2,4 milliárd jut. A nyári szünidő előtt készült el hatvan kilométer, míg a hátralévő ötvennel késő őszre végeznek. A felújított úthálózat 2800 fizikai dolgozó, s az őket irányító ezerfős szakmai gárda érdeme. A munka során négyszáz új buszmegálló és 1500 darab akadálymentesítés készült el, s 33 ezer tonna aszfaltot másfélmillió négyzetméterre terítettek.

Ugyancsak a BKV-val kapcsolatos hír, hogy hétfőre befejeződik a vezetékek felújítása a 4-es – 6-os vonalán, így az időközben átalakított Combino villamosok újra elindulhatnak a körúton. Sajnos az egyik éjszakai próbaüzem idején barbárok festékszóróval ötöt megrongáltak közülük. Demszky Gábor egymillió forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek, a múlt szombati Budapest Parádé résztvevői pedig a javítás költségeit szeretnék valamennyire átvállalni.

Térfigyelés Zuglóban

A városházi sajtótájékoztatót követően a főpolgármester Zuglóba ment. A Stefánia úti Rendőrkapitányságon adták át az új térfigyelő rendszert, melyet a XIV. Kerületi Önkormányzat és a Fővárosi Közgyűlés közösen hozott létre. Már tavaly ősszel aláírták az együttműködési megállapodást, míg a 68 kamera telepítése idén májusban kezdődött.

Az Erando Kft. szerelte fel a technikát. Olyan magasra pakolta a kamerákat, hogy csak egymás vállára állva érhetik el a rossz fiúk azokat. A nap huszonnégy órájában működnek, egyszerre három rendőr figyeli a monitorokat a kapitányság épületében. Egy-egy rendőr 12 órát tölt naponta a képernyő előtt. Óránként tíz perc és műszakonként további harminc perc pihenőidő jár közben. Riasztásuk esetén egy mobil járőrpáros indul intézkedni.

Mint az átadási ceremónián megtudtuk, az elmúlt egy hónapos próbaüzem idején már négy elfogás történt a térfigyelés segítségével. Távlati terveik között szerepel ?s ez a BRFK célja is ? hogy GPS-szel lássák el a járőr kocsikat, mert így mindig az eseményhez legközelebbit lehet odaküldeni. Más kérdés, hogy az adatvédelmi szempontok miatt a szolgálatban lévő rendőrök nem szeretik, ha állandóan a műhold figyelő szeme előtt kell lenniük.

A monitorokat a rendőrségi törvény értelmében, adatkezelési okokból egyelőre csak a rendőrök figyelhetik. Jó lenne változtatni ezen, jó lenne bevonni a munkába a polgárőröket, a fizetett kerületőröket valamint a személy- és vagyonőröket is! A térfigyelő rendszer a főváros több kerületében is visszaszorította már a bűnözést, s Demszky Gábor is reméli, hogy segítségével a zuglói autófeltörések és -lopások száma is csökkenni fog az egyéb bűncselekményekkel együtt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Vendégsiker Újpesten és a Népstadionban

Szóljon hozzá!