ZETApress

hírportál

Kár félniük a közalkalmazottaknak

Hatszázezer közalkalmazott bértábláját törlik el rövidesen, adta hírül a Népszabadság. A döntés egy rugalmasabb, és teljesítmény orientált bértömeg-gazdálkodáson alapuló konstrukciót eredményez, indokolják a rendeletalkotók. A közalkalmazottak most attól félnek, hogy a szolgálati idejüktől függő minimálbérük megszüntetésével jövedelmük jócskán csökkenni fog.

Nézzük meg most a rendszer jó oldalát. Mivel egyelőre a több munkaviszonnyal rendelkező, tehát idősebb közalkalmazottak többet keresnek, így a létszámcsökkentéskor őket küldik el. Helyükre fiatal munkaerőt állítanak, akiknek kevesebbet kell fizetni ugyanazért a munkáért. Ha ezentúl a fiatal is kaphat többet, meg az idős is kevesebbet, ezentúl tényleg csak a teljesítmény fog számítani, s nem az életkor. Ha a régi dolgozónak sem kell többet fizetni, mint kezdő kollégájának, nem vele kezdik meg a leépítést, hanem örülni fognak gyakorlottságának.

A versenyszférában a szabadság az életkor függvénye, míg a közalkalmazottaknál ez is a munkaviszony idejétől függ. 45 éves kor felett a munkavállalóknak harminc nap szabadság jár, míg egy hasonló korú közalkalmazottnak ehhez 27 év közalkalmazotti jogviszonyt kell igazolni. Ha nem tud ennyit összeszedni, mert más területen, vagy bejelentés nélkül dolgozott, lehet hogy csak a húsz nap alapszabadság illeti meg. Ahhoz, hogy többet kapjon, be kell mutatnia eddigi igazolásait, amit a munkaügyi osztályon számítógépen kell rögzíteni. Akinek sok papírja van, azt önös érdekből inkább fel sem veszik, hogy ne kelljen az ügyintézőknek sokat írniuk. Ha ez az adatrögzítési kényszer megszűnik, a több munkahellyel rendelkezők sem lesznek hátrányban az elhelyezkedéskor.

Nagyobb gyakorlatért több bért akarnak az idősebbek a közszférában. Az értelmiségieknél ez talán még érthető is, de egy egészségügyi, vagy kulturális intézményben nem csak orvosok és muzeológusok vannak. Egy húsz éves műtős fiú és ápolónő ugyanúgy ellátja a beteget, mint egy ötven éves, a fiatal takarító, vagy teremőr dolgozik úgy, mint az idősebb, ezért ma még inkább őket alkalmazzák. Ha ezentúl nem kell az idősebbnek ugyanazért a munkáért többet fizetni, már nem fogják őket lecserélni egy jövedelmezőbb fiatalabbra. Erre is kéne gondolniuk a ma még bérüket féltő közalkalmazottaknak. Inkább legyen kevesebb, de biztos fizetésük, mint kötelezettség a többre, csak éppen azt ezt biztosító munkára ne kapjanak lehetőséget.

Szóljon hozzá!