ZETApress

hírportál

Margit hídi felhajtás

A Magyar Kerékpáros-klub megépíti a beígért, de lemaradt kerékpáros infrastruktúrát a Margit hídon! ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, a budai hídfőnél.

Miközben a kerékpárral közlekedők száma évről évre növekszik, 5 közgyűlési határozat és számtalan ígéret ellenére sem épülnek a beígért kerékpáros létesítmények. A híd felújítása előtt, 2007-ben végzett forgalomszámlálás alapján a kerékpárral közlekedők kiszolgálására az érvényes műszaki előírás szerint minimum 2,7 méter széles kerékpárút volna szükséges, azóta a közlekedők száma megháromszorozódott és mégsem épül meg semmi.

A Magyar Kerékpáros-klub Margit hídi felhajtás elnevezésű akciója keretében egy közgyűlési határozatokkal beborított rámpát helyezett el a híd budai oldalán felhívva erre a figyelmet, és felszólítva az illetékeseket a korábbi ígéreteik betartására. Az Európai Unió a Margit híd támogatási szerződésében előírta, hogy a hídon mindkét irányba épüljön megfelelő kerékpáros infrastruktúra, még követelményként a kerékpárút hosszát is meghatározta.

A város vezetése kezdetektől fogva azon ?trükközik?, hogy oldja meg ezt a problémát a szükséges infrastruktúra megépítése nélkül. A Főváros eddig 5 közgyűlési határozatban foglakozott a Margit híd felújítása kapcsán a kerékpáros fejlesztésekkel. A határozatokban közös, hogy mindegyik támogatja a kerékpáros infrastruktúra kialakítását. A 2010. november 24-i közgyűlés jegyzőkönyve idekattintva olvasható.

Mi valósul meg mindebből?

A Magyar Kerékpáros-klub úgy látja, hogy a város politikai és szakmai vezetése ? politikai hovatartozástól függetlenül ? nem tartja szükségesnek, hogy a fokozatosan növekvő számú kerékpárral közlekedő ? akiket a kerékpáros mozgalmak és szervezetek meggyőztek a kerékpár használatáról ? valóbban közlekedni is tudjon a városban, látszólag semmi nem valósul meg a korábbi ígéretekből, így a Duna két partja közötti átkelés kalandtúra a kerékpárosok számára.

A korábbi ígéretek alapján, az északi oldalon kialakítják a kétirányú kerékpárutat, a szabályokra hivatkozva azonban annak korábbi szélességet a korlát és a lámpa kiépítése miatt 1 méterrel csökkentik, miközben a szabályoktól indokolt esetben ? ahogy azt az Árpád híd példája is mutatja ? el lehet térni.

A hídon a kerékpárútra fel és lehajtás sincs megoldva, kivéve a budai oldali lehajtónál, de ott is balesetveszélyes formában. A déli oldalon még nem készült el semmi, azaz nincs nyoma egyirányú kerékpárútnak, sem a gyalogosok és kerékpárosok közös közlekedését biztosító gyalog-kerékpárútnak. Az ezekhez kapcsolódó fel és lehajtók sem épültek meg. A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy a Főváros a határozatok ellenére sem teremti meg a kerékpározás feltételeit a Margit hídon, a Magyar Kerékpáros-klub ezt a hiányt kívánja pótolni a kihelyezett szimbolikus rámpával.

László János, a Magyar Kerékpáros-klub elnöke az eseményen felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi állapotból az látszik, hogy Budapest vezetése a kerékpárt nem tekinti közlekedési eszköznek. A tétlenségben érvényesül a pártfüggetlenség: a közgyűlése választásokon átívelve hozta meg határozatait arról, hogy a Margit hídon ki kell alakítani a kerékpározás feltételeit, és ugyancsak egységesen, pártoktól függetlenül felejtették el ezek végrehajtását!

A Magyar Kerékpáros-klub kérdései:

Hogy lehetséges egy város legfőbb hatalmi szervének, a közgyűlésnek a döntéseit semmibe venni, azokat szabotálni? Hogy lehetséges 2011-ben a kerékpáros közlekedés fejlesztésének társadalmi hasznát, sőt látható igényét kétségbe vonni? Hogy lehet 2011-ben közlekedési beruházásból az egyik legfontosabb közlekedési módot kihagyni, esetleg néha kegyes engedményekkel az ezt követelő szakmai szervezetek száját befogni?

A Magyar Kerékpáros-klub eddig csak szakmai javaslataival segítette a döntéshozók munkáját ? javaslatokat tett, szakmai tanácsokat adott, és ha kellett, kompromisszumokat kötött ? most azonban épít is. A mai napon kihelyezte a meg nem épített rámpák egyikét, hogy ezzel is segítse a kerékpáros közlekedést.

Szóljon hozzá!