ZETApress

hírportál

Belvárosi bringás buli

Lezárult a tavaszi BaM! ? kampány, kirajzottak a kerékpárosok. Tízezer-kétszáz munkába bringázó, 132 ezer tekerés, 1,8 millió megtett kilométer a tavaszi Bringázz a Munkába! ? kampány mérlege ? tudtuk meg Myat Kornéltól.

A Bringázz a Munkába! ? kampány idén tavasszal immár 8. alkalommal mutatta meg, hogy a kerékpározás valós és egyre több közlekedő által választott alternatívája a közlekedésnek. A kampány évről évre növekvő számú résztvevője is jelzi, hogy megtörtént az áttörés, mára a kerékpárral közlekedők a közlekedés egyenrangú résztvevői lettek. Az öthetes, április 4-től május 8-ig tartó kampány alatt több mint tízezer munkába kerékpározó 1,8 millió kilométert tekert, ami 4,5 Föld?Hold távolságnak felel meg. A leggyorsabb, legolcsóbb és leginkább környezetbarát közlekedést választók összesen 338 tonna CO2 kibocsátásától kímélték meg a légkört és több mint 38 millió forintnyi benzinpénzt spóroltak meg.

A Bringázz a Munkába! ? kampány 2007-es indulása óta több mint nyolcvanezer munkába járót vett rá sikerrel, hogy megszokott közlekedési eszközét legalább néhány hétre kerékpárra cserélje. A kampány mára elérte célját, a kerékpár népszerű közlekedési eszközzé vált országszerte. A fenntartható és környezetbarát közlekedés fontosságát a kampány mellé álló cégek és intézmények növekvő száma is jelzi. A kampányban összesen 556 cég és közintézmény indult saját csapattal. A dolgozók az öthetes kampányidőszakban 1624 alkalommal öltönyben és 2960-szor szoknyában tekertek munkahelyükre, míg gyerekkel 3286 esetben kerékpároztak.

A cégek és intézmények összesített eredményei alapján a kerékpárral közlekedők aránya a legalább 250 főt foglalkoztató vállalatok között a Guardian Orosházánál (27%) volt a legmagasabb. Az 50-249 fős dolgozói létszámú vállalatok esetében az Avex Kft. (47%), a 10-49 főt foglalkoztatók körében a Nagyszénási Gondozási Központ (98%), és végül a 10 főnél kevesebb dolgozóval működő cégek közül a Geronimo 2000 Kft. dolgozói voltak a leginkább aktívak, azaz náluk volt az összes dolgozóhoz viszonyítva a legnagyobb a kerékpárral közlekedők aránya. A főiskolák és egyetemek versenyét a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola hallgatói nyerték, míg a múzeumok versenyében a Néprajzi Múzeum dolgozói tekertek a legtöbbet. Az utcabállal egybekötött díjátadó ünnepség május 21-én, szombaton este lesz a belvárosi Egyetem téren, 18-tól 22 óráig.

Szóljon hozzá!