ZETApress

hírportál

Falfestés sztárokkal

Drámaian nőhet a hajléktalanok száma ? ismerte fel a Magyar Vöröskereszt, ezért délelőtt önkéntesek és ismert emberek lepték el a Budapest Fővárosi Szervezete által Csepelen működtetett Családok Átmeneti Otthonát. Közös erővel akarták befejezni a tavaly szeptemberben elindult felújítási munkákat.

Akciójukkal felhívták a figyelmet a hajléktalan családok helyzetére is. A negyvenfős intézményben a víz- és csatornahálózat, valamint a fürdőhelyiségek felújítása után a falfestési munkálatokat végezték el az Accor Szállodacsoport magyarországi dolgozói ? az Accor Alapítvány támogatásával ? önkéntes munkában. Az otthonban lakó gyermekek örömére a közösségi terek falaira rajzok és mesefigurák kerültek Tabáni István és Agócs Írisz jóvoltából.

A csepeli Családok Átmeneti Otthona 18 éve fogad hátrányos helyzetű hajléktalan családokat. A budapesti Vöröskereszt felhívja a figyelmet, hogy a kilakoltatások megkezdődésével az igénylők számában növekedés várható, míg a férőhelyek számában változás nem tervezett. A jövőben ezért a fővárosi Vöröskereszt olyan támogatási rendszer kidolgozását tervezi, mely a jelenlegi ellátórendszer keretein túlmutató, alternatív megoldást nyújt az otthonukat elvesztő családok számára.

Budapesten évente átlagosan 750 család jelentkezik az átmeneti otthonokba, ebből a Vöröskereszt száz főt tud ellátni ? mondta Kardos István, a Vöröskereszt fővárosi igazgatója. ? Az elmúlt évben az intézményeinkből továbblépett 274 ellátott közül 154 főnek sikerült pozitív megoldást találni lakhatásuk stabilizálására akár saját lakásban, akár albérletben. Célunk, hogy az ellátás színvonalának emelésével hatékonyabb, komplexebb segítséget tudjunk nyújtani az ellátást igénybe vevők számára.

Csepelen 2010 szeptemberében kezdték meg a víz- és csatornahálózat valamint a női és férfi fürdőhelyiségek felújítását a negyven fő befogadóképességű átmeneti otthonban. A nagyfokú igénybevétel miatt az épület leamortizálódott, felújítása a családok kulturált, otthonos elhelyezése, a gyerekek egészsége, illetve az alapvető higiénia biztosítása érdekében sürgőssé vált. A felújítást az intézmény falainak kifestésével zárták az Accor Magyarország önkéntesei. Tabáni István ? a 2009-es Csillag születik 2. felfedezettje ? házi kedvencét, barna macskáját festette a falra. Mivel nem csak kiváló énekes, de festőművész is, a feladat nem jelenthetett számára nehézséget.

A házban Moszt Éva intézetvezető kalauzolt. Megtudtam, hogy gyermekes hajléktalan családokat várnak, a jelentkezők átlagosan félév után kerülhetnek be. Egy évig élhetnek itt ingyen, mely további félévvel meghosszabbítható. Segítik őket a munkavállalásban, bár ez inkább átképzést jelent. A munkaügyi kirendeltség ajánlatát a lakók örömmel fogadják, számukra ez az utolsó szalmaszál, amibe kapaszkodhatnak. A gyermekek innen járnak iskolába, alsó korhatár nincs. Már a ?pocaklakó? is beköltözhet! Biztonsági őrök nincsenek, mégsem jöhetnek haza ittasan az apukák. Udvariasan megkérik őket a gondozók, hogy előbb józanodjanak ki odakinn. Mindezt a gyermekek érdekében teszik, hiszen a hőzöngő szülő látványa nekik se jó. Persze az itt lakókra nem is ez a jellemző.

A munkálatokat az Accor Alapítvány támogatta anyagilag és önkéntes munkával. ? Az Accor Alapítvány célja, hogy különböző kultúrákat összefűzve segítséget nyújtson az egyéni fejlődés és a közösségbe való integráció területein, mind technikai, mind anyagi támogatással, kizárólagosan az Accor dolgozók által tervezett projekteken keresztül ? magyarázta Király Zoltán, az Accor marketingigazgatója. ? Amikor Magyarországot korábban példa nélküli árvizek sújtották 2010 júliusában, az Alapítvány bizonyította együttérzését. Részt vállaltunk a mentési munkálatokban például eszközök adományozásával, dolgozók és beszállítók számára online adománygyűjtő weboldalak kommunikálásával és az árvizek által érintett gyermekek fogadásával a csoport hoteljeiben.

A mi szerepünk, hogy segítsünk a bajba jutott közösségeken, és hogy választ adjunk a humanitárius katasztrófahelyzetekre, de ugyanúgy az is. hogy támaszt nyújtsunk hosszú távon. így az Alapítvány jelenleg két projektet támogat Magyarországon. két központ felújítására a Habitat for Humanity és a Magyar Vöröskereszt irányítása alatt. Nagyon meg vagyunk elégedve a Magyar Vöröskereszt oldalán végzett munkával és boldog születésnapot kívánunk neki! ? tette hozzá az igazgató.

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete

Magyarország legnagyobb és legrégebb óta működő társadalmi szervezetének, az idén 130 éves a Magyar Vöröskeresztnek legdinamikusabban fejlődő szervezeti egysége. Főbb tevékenységei közé tartozik a véradásszervezés, az elsősegélynyújtás oktatása, illetve a rászoruló embereknek nyújtott segítségnyújtás. A hátrányos helyzetű hajléktalan családok számára nyújtott ellátási formák: 40 fős kétszülős családok átmeneti otthona. 36+12 fős anyaotthon (a 12 fős főképp várandós és újszülött csecsemőt gondozó anyák részére), 6 fős kiléptető lakás. A Budai Várban kedden megnyílt Szikla kórházbeli kiállításon megismerkedhetünk embermentő tevékenységükkel.

Az Accor Alapítvány

Ahhoz, hogy a ?kultúrák összekapcsolása? mint cél valóra váljon, az Accor Alapítvány technikai és pénzügyi támogatást nyújt a dolgozók által létrehozott illetve támogatott kezdeményezésekhez azon országokban, ahol a szálloda Csoport jelen van. 2008-as létrehozása óta több mint 3000 dolgozó 29 országban való mozgósításának köszönhetően az Alapítvány 84 projektet támogatott, amelyek hozzájárultak az egyéni fejlődéshez és a közösségbe történő integrációhoz egyaránt.

Az Alapítvány három kiemelt területen tevékenykedik: Helyi ?know-how?: társadalmi-gazdasági kezdeményezések támogatása, amelyek tradicionális mesterségeket és technikákat emelnek ki. Képzések és beilleszkedés: a 15 és 30 év közötti nehéz helyzetű fiatalok integrációjának és beilleszkedésének segítése. Humanitárius tevékenység és vészhelyzet: nehéz helyzetben lévő közösségek támogatása, humanitárius katasztrófák esetén segítségnyújtás. Bővebb információ idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!