ZETApress

hírportál

Biztonságban hazai vizeinken

Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár beszédet mondott a viharjelző rendszerek országos indítása alkalmából Biztonságban Magyarország tavain címmel megrendezett siófoki sajtótájékoztatón. A balatoni rendszerről 2007-ben mi is beszámoltunk.

Rövid előadásában kifejtette, hogy a viharjelző rendszerek szélesítésével és működtetésével elérhető nagyfokú biztonság is hozzájárulhat vizeink vonzerejének növeléséhez. A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy tavaly készült el a Fertő-tavi viharjelző rendszer, amelynek 11 állomása közül egy Magyarországon működik. A növekvő tiszai idegenforgalom, a kedvtelési célú hajók számának lassú, de folyamatos növekvése miatt a szaktárca egyetért a Tisza-tavi viharjelző rendszer fejlesztésére irányuló kezdeményezésekkel.

Európai uniós és az Új Széchenyi Tervben is rögzített hazai célkitűzés a hajózás részarányának növelése a közlekedési munkamegosztásban. A magyar uniós elnökség kiemelt figyelmet fordít a belső hajózás gazdaságba integrálására, ezért a kérdéskörrel foglalkozó magas szintű konferenciát hívott össze április 6-8-ra, szerda-péntekre Esztergomba.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a vízi közlekedés biztonságának növelése érdekében nyártól ún. AIS (automatikus azonosító rendszer) működtetési és használati kötelezettséget vezet be a nagyhajókra a folyók magyarországi szakaszain. A Nemzeti Közlekedési Hatóság az év első felében pályázati úton osztja ki a szaktárca és az Európai Unió támogatásával beszerzett 145 eszközt. Az AIS készülékek a hajózásbiztonsági ellenőrzések elvégzését és az esetleges balesetek következményeinek elhárítását is gyorsabbá, egyszerűbbé teszik ? mondta el Schváb Zoltán.

Beszédében rámutatott, hogy a kormány az Új Széchenyi Tervben gondoskodni kíván a balatoni turisztikai szezon meghosszabbításának gazdasági elősegítéséről. Az Új Széchenyi Terv nemzeti programjai keretében egyebek mellett korszerűsítik a térség útjait, és megépítik a tó körüli kerékpárút még hiányzó elemeit. A közlekedési helyettes államtitkár mellett a sajtótájékoztatón a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Balaton Fejlesztési Tanács, az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetői is felszólaltak.

Nem emelkedik a földgáz ára

Az egyetemes szolgáltatásban földgázt vételezők számára, a kormány szociális biztonságot erősítő céljainak megfelelően és a Széll Kálmán Tervben megfogalmazottakkal összhangban, április elsejétől nem emelkednek a végfelhasználói fogyasztói árak. Az egyetemes szolgáltatás keretében jellemzően lakossági és kisfogyasztók, társasházak és távhőtermelők vételeznek.

A kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy a lakosság és a kisvállalkozások mindennapos kiadásainak jelentős részét az energiaszámlák teszik ki, ezért a magyar családok érdekében 2010 nyarán az árszabályozás felülvizsgálatáról döntött, és annak lezárultáig ármoratóriumot hirdetett. A szolgáltatói egyeztetéseket követően az új, méltányos, sávos gázárképzési rendszer január elsejétől lépett hatályba. Az érintett fogyasztóknak 2011 második negyedévében is az újévtől érvényes gázdíjakat kell fizetniük ? tudtuk meg Albert Pétertől.

Szóljon hozzá!